Θ. Μητράκος (ΤτΕ): Πρόοδος σε προφίλ χρέους και τράπεζες, ανάγκη για επενδύσεις

Πέμπτη, 09 Μαΐου 2019 14:23
UPD:14:39
facebook.com/oikoneegr

Τα εύσημα στον ΟΔΔΗΧ για την δουλειά που έχει κάνει τα τελευταία χρόνια, με στόχο να ενισχύσει το μερίδιο του χρέους με σταθερό επιτόκιο, απέδωσε ο υποδιοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Θεόδωρος Μητράκος. Σημείωσε πως το τραπεζικό σύστημα είναι πια πιο ισχυρό, με σταδιακή επιστροφή των καταθέσεων, αλλά και της κερδοφορίας. Το μεγάλο ζητούμενο, όπως είπε, είναι βέβαια η αντιμετώπιση των κόκκινων δανείων, που δεν είναι εύκολη υπόθεση, και η αποδέσμευση πόρων για επενδύσεις. 

«Μόλις το 9% του συνολικού δημόσιου χρέους είναι σήμερα με κυμαινόμενο επιτόκιο» ανέφερε ο κ. Μητράκος στο 3ο διεθνές συνέδριο του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος» και έκανε λόγο για εξαιρετική δουλειά με με χαμηλούς τόνους από τον ΟΔΔΗΧ, που κατάφερε να αυξήσει τα τελευταία τρία χρόνια το μερίδιο του χρέους που βρίσκεται σε σταθερούς όρους επιτοκίου.

Εξήγησε πως οι δαπάνες εξυπηρέτησης, δηλαδή οι τόκοι (5,5 δις ευρώ), είναι σταθερές για τα επόμενα 15 χρόνια, σταθερά στο 1,6%., ενώ πλέον η μεσοσταθμική διάρκεια του ελληνικού χρέους είναι στα  18,2 χρόνια. 

Ο υποδιοικητής της ΤτΕ σημείωσε ακόμη πως στην αγορά χρέους έχουν αποκλιμακωθεί τα spreads, αν και παραμένουν εξαιρετικά υψηλά σε σύγκριση με την υπόλοιπη Ευρωζώνη. 

Τράπεζες και κόκκινα δάνεια 

Αναφερόμενος στην εικόνα του τραπεζικού συστήματος, σημείωσε πως έχει αποκατασταθεί πια το πρόβλημα της ρευστότητας των πιστωτικών ιδρυμάτων, που δέχθηκαν ισχυρές πιέσεις στη διάρκεια της κρίσης, ενώ θύμισε ότι έχουν όλες οι τράπεζες απεξαρτηθεί από τον εκτακτο μηχανισμό όλων των τραπεζών από τον έκτακτο μηχανισμό ρευστότητας, ELA.

Παράλληλα επιστρέφουν σταδιακά οι καταθέσεις, ενώ βελτιώνεται και το χαρτοφυλάκιο μέσα από τη διαχείριση των επισφαλών δανείων, παρά τα υψηλά επίπεδά τους. Έχουμε επίσης σταδιακή επιστροφή στην κερδοφορία προ φόρων και ικανοποιητική κεφαλαιακή επάρκεια με τον δείκτη στο 16%.

Όλα τα παραπάνω έχουν ως αποτέλεσμα να είναι εξαιρετικά βελτιωμένη η πρόσβαση στη διατραπεζική αγορά, σημείωσε ο κ. Μητράκος, αν και πρόσθεσε ότι οι προκλήσεις παραμένουν και οι κίνδυνοι είναι παρόντες.

Μεταξύ αυτών είναι τα κόκκινα. Το 45,4% των δανείων -81,2 δις- είναι μη εξυπηρετούμενο, όταν το αντίστοιχο ποσοστό στο ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα είναι μόλις 3%. 

Όπως είπε η αναδιάρθρωση των κόκκινων δανείων θα απελευθερώσει πόρους για τη χρηματοδότηση της οικονομίας από το τραπεζικό σύστημα. Η διαδικασία είναι σε εξέλιξη, στο πλαίσιο ενός εξαιρετικά δύσκολου εγχειρήματος.

Η μείωση μέχρι στιγμής προκύπτει από διαγραφές και πωλήσεις δανείων. Ιδιαίτερες δυσκολίες το εγχείρημα της αναδιάρθρωσης από τις τράπεζες.

Οι επενδύσεις 

Το κλειδί σύμφωνα με τον κ. Μητράκο βρίσκεται στις επενδύσεις. Οι ελληνικές ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου μειώθηκαν από 21,9% το 2007 στο 5,1% το τελευταίο τρίμηνο του 2015. Τα τελευταία τρία χρόνια έχουν αρχίσει να ανακάμπτουν σταδιακά, χωρίς πάντως να ξεπερνούν σήμερα το μισό του ευρωπαϊκού μέσου όρου.

«Χρειάζεται έμφαση στις επενδύσεις με τεχνολογικό περιεχόμενο, κάτι που μπορεί να γίνει στην Ελλάδα, η οποία παρά το brain drain έχει ακόμη καταρτισμένο ανθρώπινο δυναμικό» σημείωσε.

naftemporiki.gr 
 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα