Απώλειες σε Ευρώπη και ΗΠΑ

Της πτώσης ηγήθηκε ο τραπεζικός τομέας
Παρασκευή, 03 Μαρτίου 2006 00:01

ΣΤΑ ΚΑΤΩΤΕΡΑ επίπεδα των τελευταίων δύο εβδομάδων υποχώρησαν οι ευρωπαϊκές μετοχές, σημειώνοντας πτώση σχεδόν 1%, μετά την αύξηση των επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και την αναθεώρηση προς τα πάνω των προβλέψεων για τον πληθωρισμό, ενώ απώλειες κατέγραψε και η Wall Street, χάνοντας αρχικά κέρδη λόγω αύξησης των τιμών του πετρελαίου.

Οι μετοχές του τραπεζικού τομέα ηγήθηκαν της πτώσης, με την ΑBN AMRO να χάνει 1,3%, την BNP Paribas να υποχωρεί 1,5% και την Commerzbank να χάνει 2,4%. Οι προβλέψεις της ΕΚΤ για τον πληθωρισμό και την πιστωτική επέκταση παράλληλα με την αισιόδοξη οικονομική προοπτική για τη ζώνη του ευρώ οδήγησαν τον τραπεζικό τομέα σε μια αυστηρότερη στάση.

Ιστορικά η κορύφωση του οικονομικού κύκλου στις ΗΠΑ συνδυάζεται με αυξανόμενη αστάθεια στις χρηματιστηριακές αγορές και με μέτρια ανάπτυξη του ρυθμού των κερδοφοριών. Αντίθετα, το σενάριο ανάπτυξης των κερδοφοριών που δεν είναι τόσο θετικό για χρηματιστήρια που είναι ευαίσθητα στον οικονομικό κύκλο, όπως τα ευρωπαϊκά, εμφανίζει ενδείξεις ότι φθάνει στο τέλος του.

Ο δείκτης FTSEurofirst 300 των πανευρωπαϊκών blue chips υποχώρησε κατά 0,9%, στις 1.343,2 μονάδες, αγγίζοντας το κατώτερο επίπεδο από τις 17 Φεβρουαρίου, αλλά είναι ακόμη υψηλότερα κατά 5% από την αρχή του έτους.

Τα αμερικανικά blue chips έχασαν τα αρχικά κέρδη τους, καθώς οι υψηλότερες τιμές πετρελαίου και τα απογοητευτικά στοιχεία για τις λιανικές πωλήσεις επηρέασαν την ψυχολογία των επενδυτών. Τα υψηλότερα του αναμενομένου στοιχεία για τις νέες αιτήσεις επιδομάτων ανεργίας συνέστησαν επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης.

Οι δείκτες κυμάνθηκαν μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας την τρέχουσα εβδομάδα με το δείκτη Standard & Poor's 500 να υποχωρεί κατά 0,3% από τις 24 Φεβρουαρίου. Το μεγαλύτερο ερωτηματικό που πλανάται στις αγορές είναι η χρονική στιγμή που η Φέντεραλ Ριζέρβ θα τερματίσει τον κύκλο των επιτοκιακών αυξήσεων, καθώς μερικοί ανησυχούν για άλλες τρεις ή τέσσερις αυξήσεις περισσότερες.

Ο δείκτης Nikkei υποχώρησε κατά 0,34%, κλείνοντας στις 15.909,76 μονάδες.

ΝΑΝΣΥ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα