«Ευπρόσδεκτα» χαρακτηρίζει ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιώς Β. Κορκίδης τα μέτρα οικονομικής ελάφρυνσης που ανακοίνωσε η κυβέρνηση, εκφράζοντας ωστόσο τον προβληματισμό του για το «κατά πόσο οι παροχές που δίνονται με εγγύηση τα μελλοντικά υπερπλεονάσματα ύψους 5,5 δισ. ευρώ της επόμενης περιόδου 2019-2022, θα έχουν σχέση κόστους-οφέλους στον προϋπολογισμό, ώστε να μην κληθούμε να ξαναπληρώσουμε το κόστος τους με τη διαρκή υπερφορολόγηση».
«Η δέσμη μέτρων οικονομικής ελάφρυνσης που ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός, ασφαλώς και είναι ευπρόσδεκτη, ιδιαίτερα για τα μόνιμα μέτρα που θα εφαρμοστούν άμεσα και περιλαμβάνουν τη μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση και τα τρόφιμα στο 13%, καθώς και στην ενέργεια στο 6%» αναφέρει ο κ. Κορκίδης.
Αναφορικά με τα μέτρα που θα εφαρμοστούν μετά τις εκλογές το 2020, όπως μεταξύ άλλων, η μείωση εισφοράς αλληλεγγύης, η μείωση του συντελεστή ΦΠΑ αγαθών και υπηρεσιών από 13% σε 11%, οι φορολογικές μειώσεις για τους κατοίκους νησιών και περαιτέρω μείωση του κόστους θέρμανσης για ορεινές περιοχές, αλλά και η αύξηση συντελεστή αποσβέσεων επενδύσεων στο 150%, ο πρόεδρος του ΕΒΕΠ εκφράζει τις επιφυλάξεις του «μέχρι να εφαρμοστούν».
Ο κ. Κορκίδης σημειώνει ότι «για άλλη μία φορά διαπιστώνουμε ότι, η μείωση της φορολογίας των επιχειρήσεων από το 28% στο 25%, έρχεται σε δεύτερη μοίρα, αφού δεν συμπεριλαμβάνεται ούτε στα μέτρα του 2020, αλλά ίσως του 2021».
Αναφέρει ακόμη πως «είναι εμφανέστατο ότι, παρατηρούμε μία αναμέτρηση προεκλογικών ανακοινώσεων, μεταξύ κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης, με το φορολογικό τους πακέτο να έχει πολλές κοινές παροχές, μέχρι σημείου αντιγραφής». Όπως τονίζει, το ζητούμενο για τους φορολογούμενους είναι τα όποια ισορροπημένα και φιλοαναπτυξιακά μέτρα, να εφαρμοστούν με μόνιμο και όχι προσωρινό χαρακτήρα.
Ο ίδιος εκφράζει τέλος την ελπίδα ότι «οι παροχές που ανακοινώθηκαν έστω και προεκλογικά, αφενός δεν θα αιφνιδιάσουν τους θεσμούς και αφετέρου δεν θα μας επιβάλλουν τις ενστάσεις τους, ως συνήθως».