Η μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση δεν αφορά καφέ, ροφήματα

Πέμπτη, 09 Μαΐου 2019 11:27
UPD:11:38

H  μείωση του συντελεστή ΦΠΑ στο 13% στον κλάδο της εστίασης, την οποία ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, δεν αφορά τον καφέ, το τσάι και τα αναψυκτικά, που παραμένουν στον υψηλό συντελεστή.

Στην πραγματικότητα, το μέτρο που ανακοίνωσε η κυβέρνηση, σύμφωνα με διευκρινίσεις που ακολουθούν από πηγές του ΥΠΟΙΚ, στην πράξη εξαιρεί τα ροφήματα και περιορίζεται σε τυποποιημένα είδη διατροφής, όπως ζάχαρη, αλάτι, αλλαντικά, μπισκότα και άλλα.

Υπενθυμίζεται ότι το πακέτο παροχών, που παρουσιάστηκε προχθές το βράδυ, προβλέπει μείωση του συντελεστή ΦΠΑ στην εστίαση από το 24% στο 13%, με άμεση εφαρμογή μέσα στον Μάιο. Προβλέπει επίσης και τη μετάταξη των τροφίμων από το 24% που είναι σήμερα στο 13%.

Αυτά τα δύο μέτρα υπολογιζόταν ότι έχουν συνολικό δημοσιονομικό κόστος 260 εκατ. ευρώ για την περίοδο μέχρι το τέλος του έτους.

Η μετάταξη στον συντελεστή του 13% φέρνει μειώσεις 9% - 10% στις τιμές λιανικής σειράς προϊόντων, ενώ το διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών θα ενισχυθεί ακόμη περισσότερο σε μηνιαία βάση και από τη μείωση του ΦΠΑ στους λογαριασμούς της ΔΕΗ και του φυσικού αερίου.

naftemporiki.gr 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα