Ιαπωνία: Επιτάχυνση του πληθωρισμού

Πρόδρομος αλλαγών της νομισματικής πολιτικής
Παρασκευή, 03 Μαρτίου 2006 07:11

ΑΝΟΔΙΚΑ κινήθηκαν οι τιμές καταναλωτή στην Ιαπωνία και με τον ταχύτερο ρυθμό μέσα σε οκτώ χρόνια, τον Ιανουάριο, δημιουργώντας για την Κεντρική Τράπεζα της χώρας τις προϋποθέσεις, να θέσει τέλος στην πολιτική καταπολέμησης του αντιπληθωρισμού το συντομότερο την ερχόμενη εβδομάδα.

Ο δομικός πληθωρισμός που δεν περιλαμβάνει τα νωπά τρόφιμα, αυξήθηκε 0,5% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, μετά την άνοδο 0,1% τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση της Στατιστικής Υπηρεσίας στο Τόκυο. Διαφορετική έκθεση έδειξε ότι οι μισθοί αυξήθηκαν για πέμπτο μήνα τον Ιανουάριο, το μεγαλύτερο χρονικό διάστημα αύξησης από το 1997.

Πτωτικά κινήθηκε το γιέν, μειώνοντας τα μέγιστα των κερδών που σημείωσε μέσα στην εβδομάδα, μετά την ανακοίνωση αξιωματούχων, συμπεριλαμβανομένου και του υπουργού Οικονομικών της χώρας, Sadakazu Tanigaki, ότι είναι πολύ νωρίς να πει κανείς ότι ο αντιπληθωρισμός πλέον των επτά ετών νικήθηκε.

Το γιέν υποχώρησε στα 116,37 έναντι του δολαρίου των ΗΠΑ στις 12:13 μ.μ. στο Τόκυο, από 115,85 που ήταν πριν από την ανακοίνωση των στοιχείων. Η επιτάχυνση του πληθωρισμού θα μειώσει την αξία των κατόχων γιέν, μέχρι την αύξηση των βασικών επιτοκίων δανεισμού.

Διαφορετικές εκθέσεις έδειξαν σήμερα μείωση των δαπανών από τα νοικοκυριά τον Ιανουάριο κατά 1,5% έναντι του Δεκεμβρίου και αύξηση της ανεργίας στο 4,5% από το 4,4%. Αύξηση 0,1% σημείωσαν οι μισθοί τον Ιανουάριο.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα