Μεξικό: Εληξε η απεργία στις μεταλλουργίες

Παρασκευή, 03 Μαρτίου 2006 09:19

ΣΤΗΝ προσωρινή λήξη της εθνικής απεργίας των εργαζομένων στον κλάδο του ατσαλιού, που παρατάθηκε για δεύτερη ημέρα με αποτέλεσμα το κλείσιμο τουλάχιστον 70 εταιρειών στο Μεξικό, αποφάσισαν οι συνδικαλιστικές οργανώσεις.

Η ένωση των εργαζομένων έθεσε τέλος στη μεγαλύτερη απεργία που κηρύχθηκε από την ανάληψη της προεδρίας της χώρας από τον Vicente Fox, πριν από πέντε χρόνια, δίνοντας μια ευκαιρία στην κυβέρνηση να αντιμετωπίσει τα αιτήματα, σύμφωνα με τον πρόεδρο της ένωσης των εργαζομένων, Napoleon Gomez, κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στο ραδιόφωνο του Μεξικό, Radio Formula. Η εκπρόσωπος της ένωσης, Consuelo Aguilar, δεν βρέθηκε για να σχολιάσει το θέμα.

Οι εργαζόμενοι κατέβηκαν σε απεργία σε όλη τη χώρα, με αποτέλεσμα οι τιμές του χαλκού να αναρριχηθούν στα υψηλότερα επίπεδα τριών εβδομάδων, μετά την απεργία που ξεκίνησε στην Grupo Mexico SA, οι εργαζόμενοι στην οποία ζήτησαν καλύτερους όρους ασφάλειας μετά τον θάνατο 65 ανθρακωρύχων από έκρηξη που σημειώθηκε σε ορυχείο την εβδομάδα που πέρασε.

Οι μεγαλύτερες μεταλλουργίες του Μεξικό, συμπεριλαμβανομένης της Grupo Mexico SA και η Altos Hornos de Mexico SA, είπαν ότι οι υπάλληλοί τους επέστρεψαν στις θέσεις, με σχετική ανακοίνωση προς το Χρηματιστήριο του Μεξικό.

Η κυβέρνηση και οι εταιρείες, συμπεριλαμβανομένης της Grupo Mexico, της τέταρτης μεγαλύτερης εταιρείας παραγωγής χαλκού στον κόσμο, η Industrias Penoles SA, η υπ΄αριθμόν ένα εταιρεία παραγωγής ασημιού του Μεξικό και η Altos Hornos de Mexico SA, η μεγαλύτερη χαλυβουργία της χώρας, δήλωσαν ότι η απεργία ήταν παράνομη και είπαν ότι οι εργαζόμενοι πρέπει να απολυθούν αν συνεχίσουν την απεργία.

Η Altos Hornos, γνωστή ως Ahmsa, σταμάτησε να παράγει 10.000 μετρικούς τόνους ακατέργαστου ατσαλιού και 30.000 τόνους άνθρακα, μία ημέρα πριν επιστρέψουν οι εργαζόμενοι στις θέσεις τους, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της εταιρείας, Francisco Orduna. Η απεργία κόστισε στην εταιρεία 10 εκατ. δολ., συμπλήρωσε ο ίδιος.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα