Ζαν Κλοντ Τρισέ: Γιατί προχωρήσαμε στην αύξηση

Παρασκευή, 03 Μαρτίου 2006 09:46

Η ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) αύξησε το επιτόκιό της κατά 25 μονάδες βάσης, στο 2,5%, στα υψηλότερα επίπεδα της τελευταίας τριετίας, επικαλούμενη την αύξηση των πληθωριστικών πιέσεων στη συνεχώς ισχυροποιούμενη οικονομία της Ευρωζώνης.

Ομως και μετά την αύξηση των 25 μονάδων βάσης, ο διοικητής της ΕΚΤ, Ζαν Κλοντ Τρισέ, δήλωσε ότι τα επιτόκια εξακολουθούν να προσφέρουν στήριγμα στην οικονομία της Ευρωζώνης -ένδειξη ότι η κεντρική τράπεζα ενδεχομένως να συνεχίσει την πολιτική αύξησης των επιτοκίων τους προσεχείς μήνες. «Αυτή η απόφαση αντανακλά τους ανοδικούς κινδύνους στη σταθερότητα των τιμών», είπε χαρακτηριστικά ο Τρισέ.

Πρόκειται για τη δεύτερη αύξηση των επιτοκίων το τελευταίο τρίμηνο. Η αύξηση είχε πλήρως προεξοφληθεί από τις χρηματοοικονομικές αγορές, ειδικά μετά την ανακοίνωση των στοιχείων ότι οι πωλήσεις λιανικής αυξήθηκαν τον Ιανουάριο και βελτιώθηκε το οικονομικό κλίμα στην Ευρωζώνη.

Η ΕΚΤ αναθεώρησε προς τα πάνω τις προβλέψεις για τον πληθωρισμό για το 2006 και το 2007 στο 2,2% ετησίως, συγκριτικά με το 2,1% και το 2% των προβλέψεων του Δεκεμβρίου. Το ίδιο και οι προοπτικές για την ανάπτυξη αναθεωρήθηκαν τώρα στο 2,1% για φέτος και στο 2% για το επόμενο έτος, από το 1,9%.

Παρά την επιδείνωση των προβλέψεων για τον πληθωρισμό και την ισχυροποίηση του ρυθμού ανάπτυξης, ο Τρισέ ανέφερε ότι το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ δεν έχει λάβει καμία εκ των προτέρων απόφαση σχετικά με το χρονοδιάγραμμα της πορείας των μελλοντικών επιτοκίων. Αντιθέτως, βρίσκεται σε εγρήγορση να παρέμβει οποτεδήποτε κριθεί αναγκαίο.

Η εκτίμηση της αγοράς είναι ότι η ΕΚΤ έχει υιοθετήσει «επιθετικότερη» στάση, γεγονός που αφήνει να εννοηθεί ότι ανοίγει το δρόμο για περαιτέρω αυξήσεις επιτοκίων.

Αφήνει επίσης να εννοηθεί ότι τα επιτόκια ενδεχομένως να αυξηθούν περισσότερο απ' ό,τι έχει προεξοφλήσει σήμερα η αγορά. Η στάση δηλαδή του Τρισέ ήταν πιο επιθετική από αυτή που περίμεναν οι αναλυτές.

«Πιστεύω ότι ο Τρισέ ενώνεται με άλλες διεθνείς κεντρικές τράπεζες, οι οποίες φαίνεται να έχουν εξάρτηση από τα οικονομικά στοιχεία. Η δήλωσή του ήταν κατ' εξοχήν επιθετική και κλίνει προς περαιτέρω αυξήσεις των επιτοκίων», αναφέρει αναλυτής.

Ωστόσο, η προοπτική αυτή δεν ικανοποίησε τους πάντες. Η κορυφαία Ενωση Ευρωπαίων Εργοδοτών UNICE ανακοίνωσε ότι η ΕΚΤ θα πρέπει να είναι επιφυλακτική στις μελλοντικές αυξήσεις των επιτοκίων, επειδή η οικονομική ανάπτυξη της Ευρωζώνης είναι ευάλωτη.

Επιπλέον, ο επικεφαλής του μεγαλύτερου στον κόσμο ομίλου πολυτελών ειδών, LVMH, προειδοποίησε την ΕΚΤ να μην αυξήσει υπερβολικά γρήγορα τα επιτόκια, εν μέσω ανησυχιών ότι μπορεί να επιβραδυνθεί η ανάπτυξη.

Σε δύο δόσεις

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα αυξήσει πιθανότατα τα επιτόκια τον Ιούνιο και εν συνεχεία ακόμη μία φορά μέχρι το τέλος του έτους, σύμφωνα με οικονομολόγους που συμμετείχαν σε έρευνα του Reuters, μετά τη χθεσινή αύξηση των επιτοκίων στο 2,5%.

Δεκαπέντε στους 20 οικονομολόγους προβλέπουν αύξηση στο 2,75% στο δεύτερο τρίμηνο, με τους 14 από αυτούς να θεωρούν πιο πιθανό για αύξηση το μήνα Ιούνιο.

Δύο οικονομολόγοι πιστεύουν ότι η επόμενη αύξηση θα γίνει τον Ιούλιο, δύο θεωρούν πιθανότερο το Σεπτέμβριο, ενώ ένας προβλέπει ότι τα επιτόκια μπορεί να παραμείνουν στο σημερινό 2,50% μέχρι και το 2007.

Ο μέσος όρος των οικονομολόγων προβλέπει πάντως ότι τα επιτόκια θα αυξηθούν στο 3% μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου και θα παραμείνουν στο επίπεδο αυτό μέχρι το Μάρτιο του 2007.

Ολοι οι οικονομολόγοι, εκτός από τρεις, ανέφεραν ότι εμμένουν σταθερά στις προβλέψεις τους, μετά τη χθεσινή απόφαση της ΕΚΤ. Ενας από τους οικονομολόγους αναμένει ότι τα επιτόκια θα διαμορφώνονται στο 2,50% στο τέλος του έτους, τέσσερις στο 2,75%, 12 στο 3% και τρεις στο 3,25%.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα