Ινδία: Διατήρηση ανάπτυξης στο 8%

Παρασκευή, 03 Μαρτίου 2006 10:08

ΤΗΝ οικονομική ανάπτυξη του 8% μπορεί να διατηρήσει η Ινδία τα ερχόμενα χρόνια, ενώ η κυβέρνηση υποσχέθηκε να περιορίσει τα ελλείμματα ενεργείας και να βελτιώσει του δρόμους και τα λιμάνια, με στόχο την επέκταση, σύμφωνα με σημερινή δήλωση του υπουργού Οικονομίας Palaniappan Chidambaram.

Η οικονομία της Ινδίας ενδέχεται να αναπτυχθεί 8,1% τη χρήση που λήγει στις 31 Μαρτίου, μετά την ανάπτυξη κατά 7,5% πέρυσι, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της κυβέρνησης. Κατά την ομιλία του για τον προϋπολογισμό στις 28 Φεβρουαρίου ο υπουργός υποσχέθηκε την αύξηση των επενδύσεων σε εργοστάσια ηλεκτρικής ενεργείας, δρόμους και λιμάνια με στόχο την αύξηση της ετήσιας ανάπτυξης στο 10%. Η Κίνα, η τέταρτη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο εμφάνισε την τελευταία τριετία ανάπτυξη 10% κατά μέσον όρο.

Η Ινδία, της οποίας τα πλοία χρειάζονται 10 φορές περισσότερο χρόνο να φορτωθούν απ΄ό,τι του Χονγκ Κογνκ, θα αυξήσει τις δαπάνες της στα λιμάνια και στους δρόμους κατά 20%. Η Κίνα απορροφά 10 φορές περισσότερες ξένες επενδύσεις απ΄ό,τι η Ινδία, η οποία υποφέρει από ελλείψεις ενεργείας και προβλήματα μεταφορών, που εμποδίζουν την οικονομική ανάπτυξη του 6% κατά μέσον όρο από το 1980.

Ο δείκτης Sensitive στο Χρηματιστήριο του Μουμπάϊ, υποχώρησε 5,33 μονάδες, ποσοστό 0,1%, φθάνοντας στις 10.621,45 μονάδες στις 11:25 π.μ., τοπική ώρα. Νωρίτερα, σημείωνε άνοδο 0,6%, φθάνοντας στις 10.690,00 μονάδες.

Οι συνολικές κρατικές δαπάνες προβλέπεται να αυξηθούν 11% στα 5,64 τρισ. ρουπίες τη χρονιά που αρχίζει στη 1 η Απριλίου, σύμφωνα με τον Chidambaram κατά τη διάρκεια της ομιλίας του για τον προϋπολογισμό στις 28 Φεβρουαρίου. Η αύξηση θα χρηματοδοτηθεί κατά ένα μέρος από την αύξηση της φορολογίας των υπηρεσιών, όπως στις πιστωτικές κάρτες και τις διαφημίσεις που αποτελούν έως το 51% της οικονομίας της χώρας.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα