Ψυχρή υποδοχή των επενδυτών στις παροχές Τσίπρα -Άλμα των αποδόσεων πτώση στις μετοχές

Τετάρτη, 08 Μαΐου 2019 18:42
UPD:18:43
INTIME NEWS/ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Οι εξαγγελίες Τσίπρα για φοροελαφρύνσεις και επαναφορά της 13ης σύνταξης δεν φάνηκε να πείθουν τους επενδυτές, που εγκατέλειψαν τις ελληνικές μετοχές και ομόλογα. Άλμα των αποδόσεων στους ελληνικούς τίτλους και βουτιά 2% για τις μετοχές στο Χρηματιστήριο Αθηνών, εν μέσω προβληματισμών για την παροχολογία της κυβέρνησης λίγο πριν από τις εκλογές.

Στην αγορά ομολόγων, η απουσία επενδυτικού ενδιαφέροντος είχε ως αποτέλεσμα ιδιαίτερα περιορισμένο όγκο συναλλαγών στην ΗΔΑΤ μόλις στα 19 εκατ. ευρώ, και στο σύνολό τους αφορούσαν εντολές πώλησης. Η μεγαλύτερη συναλλακτική δραστηριότητα παρατηρήθηκε στο 10ετές ομόλογο, με 11 εκατ. ευρώ. Οι ρευστοποιήσεις είχαν ως αποτέλεσμα την άνοδο του κόστους δανεισμού, με την απόδοση του 10ετούς να «τσιμπάει» στο 3,43% και το περιθώριο έναντι του αντίστοιχου 10ετούς ομολόγου να διευρύνεται στις 348 μονάδες βάσης. 

Στους βραχυπρόθεσμους τίτλους, η απόδοση του ομολόγου λήξης το 2022 ανήλθε στο 1,70% και του 5ετούς στο 2,31%. Ανοδικά και η απόδοση του επταετούς ομολόγου(λήξης το 2025), στο 2,75%.

Στην ευρύτερη περιφέρεια, πιέσεις δέχθηκαν και τα ιταλικά ομόλογα, μετά τηνπροειδοποίηση της Κομισιόν για το ιταλικό χρέος και έλλειμμα, την ώρα που το κόστος δανεισμού για Πορτογαλία,Ισπανία και Ιρλανδία υποχωρούσε σε νέα χαμηλά. 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα