Κομισιόν: Ψαλιδίζει τις προβλέψεις για Γερμανία, προειδοποιεί για χρέος και έλλειμμα της Ιταλίας

Τρίτη, 07 Μαΐου 2019 15:43
UPD:15:45
REUTERS/Francois Lenoir

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υποβάθμισε τις προβλέψεις της για την ανάπτυξη της Γερμανίας, ενώ προειδοποίησε για εντεινόμενους κινδύνους που απειλούν την Ευρωζώνη, αναθεωρώντας προς τα κάτω και τις οικονομικές προοπτικές της Ζώνης του Ευρώ. Καμπανάκι της Κομισιόν και για την Ιταλία, προβλέποντας επιδείνωση των δημοσιονομικών μεγεθών φέτος και του χρόνου, καθώς η ανάκαμψη του ιταλικού ΑΕΠ δεν θα είναι τόσο ισχυρή ώστε να αποτρέψει την αύξηση του χρέους και του ελλείμματος.

Η Κομισιόν υποβάθμισε την πρόβλεψή της για την ανάπτυξη του ΑΕΠ της Ευρωζώνης στο 1,2% για το 2019 έναντι πρόβλεψης του Φεβρουαρίο για 1,3% και με σημαντικά βραδύτερους ρυθμούς σε σύγκριση με το 1,9% του 2018. Για το 2020 προβλέπει επιτάχυνση στο 1,5%, έναντι πρόβλεψης του Φεβρουαρίου για 1,6%. Σύμφωνα με την Επιτροπή, η Ευρωζώνη θα ανεβάσει ταχύτητα την επόμενη χρονιά, γεγονός που θα επιτρέψει περαιτέρω υποχώρηση της ανεργίας, όμως ο πληθωρισμός αναμένεται να κυμανθεί περίπου στα ίδια επίπεδα με το 2019 και κάτω από το στόχο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Η ανεργία προβλέπεται να υποχωρήσει στο 7,3% την επόμενη χρονιά, από 7,7% φέτος.

Εξαιτίας της επιβράδυνσης, το έλλειμμα προϋπολογισμού της Ευρωζώνης θα αυξηθεί στο 0,9% του ΑΕΠ από 0,5% πέρυσι, ενώ το χρέος θα υποχωρήσει φέτος στο 85,8% του ΑΕΠ, από 87,1% πέρυσι. Η Κομισιόν προβλέπει περαιτέρω υποχώρηση στο 84,3% το 2020.

Για τη Γερμανία -τη μεγαλύτερη οικονομία της Ζώνης του Ευρώ- η Επιτροπή υποβάθμισε περισσότερο από το ήμισυ τις οικονομικές της προβλέψεις, αναμένοντας ανάπτυξη 0,5% ενώ τον Φεβρουάριο προέβλεπε 1,1%.

Η πρόσφατη επιβράδυνση της παγκόσμιας ανάπτυξης και του παγκόσμιου εμπορίου, σε συνδυασμό με την υψηλή αβεβαιότητα σχετικά με τις εμπορικές πολιτικές, επηρεάζει τις προοπτικές αύξησης του ΑΕΠ το 2019 και το 2020. Η συνεχιζόμενη αδυναμία του μεταποιητικού τομέα διαδραματίζει επίσης σημαντικό ρόλο, ιδίως στις χώρες που αντιμετωπίζουν συγκεκριμένα προβλήματα στην αυτοκινητοβιομηχανία, αναφέρει η Κομισιόν στην εαρινή της έκθεση.

Η υποβάθμιση των προβλέψεων αντανακλά τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η οικονομία της Ζώνης του Ευρώ, εν μέσω επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας, τις αντιπαραθέσεις στο παγκόσμιο εμπόριο και την αδυναμία στη μεταποιητική δραστηριότητα, αλλά και προκλήσεις όπως το Brexit.

H Κομισιόν έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για το χρέος και έλλειμμα της Ιταλίας. «Παρότι η οικονομική ανάπτυξη αναμένεται να ανακάμψει, η Ιταλία παραμένει η μοναδική χώρα-μέλος του μπλοκ όπου προβλέπεται αύξηση του χρέους», αναφέρει η Επιτροπή. Οι Βρυξέλλες αναμένουν αναιμική ανάπτυξη 0,1% του ΑΕΠ της Ιταλίας φέτος -η χαμηλότερη μεταξύ των χωρών της Ε.Ε.- και επιτάχυνση στο 0,7% το 2020. Το έλλειμμα προβλέπεται στο 2,5% του ΑΕΠ φέτος και στο 3,5% το 2020, υπερβαίνοντας το ανώτατο όριο 3% που ορίζουν οι κανονισμοί των Βρυξελλών. Η Κομισιόν αναμένει και αύξηση του ιταλικού χρέους στο 133,7% του ΑΕΠ φέτος και στο 135,2% το 2020.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα