Τείχη στις ξένες επενδύσεις σε στρατηγικούς τομείς υψώνει η Αυστρία

Τετάρτη, 08 Μαΐου 2019 15:39
UPD:15:43
REUTERS/LISI NIESNER

Σύμφωνα με τα σχέδια της κυβέρνησης του καγκελαρίου, Σεμπάστιαν Κουρτς, οι επενδυτές εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης θα πρέπει να λαμβάνουν επίσημη έγκριση  από τη Βιέννη στην πρόθεσή τους να εξαγοράσουν μερίδιο άνω του 10% σε στρατηγικά σημαντική επιχείρηση της Αυστρίας, όπως αναφέρεται σε προσχέδιο νόμου που εγκρίθηκε σήμερα από το Υπουργικό Συμβούλιο.

Μετά τη Γερμανία, σειρά της Αυστρίας, που σχεδιάζει να υψώσει εμπόδια στους ξένους επενδυτές που βάζουν στο στόχαστρο στρατηγικά σημαντικές επιχειρήσεις της χώρας, με τη Βιέννη να αυστηροποιεί τους σχετικούς κανονισμούς.

Σύμφωνα με τα σχέδια της κυβέρνησης του καγκελαρίου, Σεμπάστιαν Κουρτς, οι επενδυτές εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης θα πρέπει να λαμβάνουν επίσημη έγκριση  από τη Βιέννη στην πρόθεσή τους να εξαγοράσουν μερίδιο άνω του 10% σε στρατηγικά σημαντική επιχείρηση της Αυστρίας, όπως αναφέρεται σε προσχέδιο νόμου που εγκρίθηκε σήμερα από το Υπουργικό Συμβούλιο. Το αντίστοιχο όριο παραμένει στο 25% για επιχειρήσεις που δεν θεωρούνται στρατηγικής σημασίας ή σημαντικές για την εθνική ασφάλεια.

«Οι πρόσφατες εξελίξεις δείχνουν ότι οι επενδυτές από τρίτες χώρες, συχνά κοντά στην κυβέρνησή τους και ενεργώντας στρατηγικά, επενδύουν συστηματικά σε εταιρείες-κλειδιά και σε τομείς που είναι ζωτικής σημασίας για τη μελλοντική ανάπτυξη της οικονομίας και για την ασφάλεια της χώρας», αναφέρεται στο προσχέδιο του νόμου. «Μια βαθύτερη αξιολόγηση των εξαγορών αυστριακών εταιρειών από ξένους επενδυτές είναι αναγκαία», επισημαίνεται.

Παρότι δεν γίνεται άμεση αναφορά στην Κίνα, το αυστηρότερο πλαίσιο για τις ξένες επενδύσεις συμπίπτει με τις εντεινόμενες ανησυχίες στην Ευρώπη λόγω του κινεζικού επεκτατισμού και των προσπαθειών του Πεκίνου να ενισχύσει την επιρροή του στο διεθνές σκηνικό, αγοράζοντας σημαντικές υποδομές, όπως λιμάνια και δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας.

Η Γερμανία ενεργοποίησε αυστηρότερο πλαίσιο, μπλοκάροντας πέρυσι για πρώτη φορά κινεζική εξαγορά, ενώ και η Ε.Ε. εγκαινίασε νέους κανονισμούς εποπτείας των ξένων επενδύσεων.

Το όριο 10% που προϋποθέτει έγκριση της Βιέννης αφορά δίκτυα και συστήματα πληροφοριών σε ενέργεια, μεταφορές, τράπεζες, υγεία, ύδρευση, ψηφιακές υποδομές, ορισμένες επιχειρήσεις media, κατασκευαστές όπλων και εταιρείες IT security.

 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα