Ασπίδα προστασίας για τις επιχειρήσεις τους, σε τομείς που θεωρεί κρίσιμους για την εθνική ασφάλεια και την οικονομία ετοιμάζει το Βερολίνο. Την ανησυχία της Γερμανίας προκαλεί η «επέλαση» της Κίνας, αλλά και άλλων ξένων χωρών σε υποδομές, υψηλή τεχνολογία, ακόμη και στην αυτοκινητοβιομηχανία.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της Die Welt η γερμανική κυβέρνηση ετοιμάζεται να χαμηλώσει περαιτέρω το ποσοστό συμμετοχής ξένων επενδυτών, που θα επιτρέπει την παρέμβασή της. Συγκεκριμένα θέλει να μπορεί να βάζει φρένο σε μία εξαγορά, εάν επενδυτές εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης αποκτούν τουλάχιστον το 15% μίας γερμανικής εταιρείας. Σήμερα το ποσοστό αυτό είναι στο 25%.
Την περασμένη εβδομάδα, η γερμανική κυβέρνηση άφησε να εννοηθεί ότι θα εμπόδιζε την εξαγορά από κινεζική εταιρεία της κατασκευάστριας εργαλείων, Leifeld. Η κινεζική εταιρεία απέσυρε το ενδιαφέρον της. Ένα μήνα νωρίτερα γερμανική τράπεζα αγόρασε μερίδιο στην διαχειρίστρια ηλεκτρικών δικτύων υψηλής τάσης 50Hertz για να εμποδίσει την κινεζική κρατική επιχείρηση ηλεκτρισμού να το εξαγοράσει.
«Όταν πρόκειται για εταιρείες που συνδέονται με την άμυνα, κρίσιμες υποδομές ή ορισμένα άλλα πεδία τεχνολογιών που αφορούν την ασφάλεια πολιτικών υποδομών, όπως η ασφάλεια των συστημάτων πληροφορικής, θέλουμε να το εξετάζουμε από πιο κοντά στο μέλλον», εξήγησε στην εφημερίδα ο υπουργός Οικονομίας Πέτερ Αλτμάιερ.
«Μέχρι τώρα ήμασταν σε θέση να κάνουμε ελέγχους όταν αγοραζόταν τουλάχιστον το 25% του μετοχικού κεφαλαίου μιας εταιρείας. Τώρα θέλουμε να κατεβάσουμε αυτόν τον πήχη ώστε να μπορούμε να μελετάμε περισσότερες εξαγορές σε νευραλγικούς οικονομικούς τομείς» συμπλήρωσε. Είπε πάντως ότι το Βερολίνο θέλει ξένες εταιρείες να επενδύουν στη Γερμανία.
Σημειώνεται ότι τρόπους για φρένο στις επιθετικές εξαγορές από επενδυτές τρίτων χωρών αναζητούν επίσης Γαλλία, Βρετανία, Ολλανδία, ενώ αυστρότερο πλαίσιο έχει προωθήσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε πανευρωπαϊκό επίπεδο.
naftemporiki.gr με πληροφορίες από Reuters