Κίνα: Συρρίκνωση των συναλλαγματικών αποθεμάτων τον Απρίλιο

Τρίτη, 07 Μαΐου 2019 13:34
UPD:13:39
REUTERS/KIM KYUNG-HOON

Απροσδόκητη πτώση σημείωσαν τον Απρίλιο τα αποθέματα ξένου συναλλάγματος της Κίνας -τα μεγαλύτερα στον κόσμο- και αυτό παρά τα πρόσφατα στοιχεία που δείχνουν ότι η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία παγκοσμίως αρχίζει να σταθεροποιείται, έπειτα από τη δέσμη μέτρων στήριξης από τις αρχές του Πεκίνου.

Τα συναλλαγματικά αποθέματα υποχώρησαν τον προηγούμενο μήνα κατά 3,81 δισ. δολάρια, στα 3,095 τρισ. δολάρια, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η κεντρική τράπεζα της Κίνας. Είναι η πρώτη φορά έπειτα από έξι μήνες που καταγράφεται μείωση των αποθεμάτων. Οικονομολόγοι σε δημοσκόπηση του Reuters ανέμεναν αύξηση των αποθεμάτων κατά 1,24 δισ. δολάρια, στα 3,1 τρισ. δολάρια. Η υποχώρηση του Απριλίου αποδίδεται κυρίως στο ισχυρότερο δολάριο και στις μεταβολές των τιμών στα περιουσιακά στοιχεία που διατηρεί η κεντρική τράπεζα στο χαρτοφυλάκιό της. Οι διασυνοριακές ροές κεφαλαίων παρέμειναν σταθερές.

Για τους τέσσερις πρώτους μήνες του έτους, τα αποθέματα αυξήθηκαν κατά 22,24 δισ. δολάρια, ενώ το 2018 είχαν υποχωρήσει κατά 67,24 δισ. δολάρια. Στη διάρκεια του Απριλίου, το γιουάν υπέστη απώλειες 0,3% έναντι του δολαρίου, αν και από τις αρχές του έτους είναι ενισχυμένο 1,6%, παρά τις εμπορικές εντάσεις μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας.

 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα