Στο μικροσκόπιο της Ε.Ε. η Apple για μονοπώλιο

Έρευνα έπειτα από την καταγγελία της Spotify
Τρίτη, 07 Μαΐου 2019 20:44
REUTERS/THOMAS PETER

Στο στόχαστρο των ευρωπαϊκών ρυθμιστικών αρχών μπαίνει η Apple, καθώς η Κομισιόν προτίθεται να ξεκινήσει έρευνα για μονοπωλιακές πρακτικές, μετά την καταγγελία της εταιρείας μουσικών διαδικτυακών υπηρεσιών Spotify, άμεσης ανταγωνίστριας της αντίστοιχης υπηρεσίας της αμερικανικής τεχνολογικής εταιρείας Apple Music, σύμφωνα με χθεσινό δημοσίευμα των Financial Times. 

Η Apple κρατά ποσοστό 30% από τις επί πληρωμή αγορές που πραγματοποιούνται εντός του δικού της App Store σε εφαρμογές τρίτων, με αποτέλεσμα αυτές να καθίστανται πιο ακριβές.

Η Spotify υποστηρίζει ότι αυτή η πρακτική είναι μία έμμεση φορολόγηση προς τους καταναλωτές, με τον αμερικανικό τεχνολογικό κολοσσό να αντικρούει το επιχείρημα, αναφέροντας ότι η χρέωση αυτή αφορά μόνο τις πληρωμένες συνδρομές, η οποία διαμορφώνεται στο 15% μετά τους πρώτους 12 μήνες. 

Η Apple επίσης έχει κατηγορήσει τη σουηδική εταιρεία ότι θέλει να κατέχει δεσπόζουσα θέση στην αγορά των διαδικτυακών μουσικών υπηρεσιών, χωρίς όμως να συνεισφέρει τίποτα η ίδια στην αγορά. Η συγκεκριμένη αγορά είναι μία κούρσα για δύο, με τη Spotify να μετρά περίπου 100 εκατ. μηνιαίες πληρωμένες συνδρομές και την Apple να ακολουθεί από απόσταση με περίπου 56 εκατ. επί πληρωμή μηνιαίους συνδρομητές.

Η Κομισιόν δεν προέβη σε κάποιο επίσημο σχόλιο, όμως εκπρόσωπός της, μιλώντας ανώνυμα στο CNBC, επιβεβαίωσε την καταγγελία της Spotify, την οποία η Επιτροπή την εξετάζει σύμφωνα με την προκαθορισμένη διαδικασία που ακολουθεί πάντα. 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα