20 Ιουνίου το big deal των ιχθυοκαλλιεργειών

Προχωράει η πώληση περιουσιακών στοιχείων των Σελόντα, Νηρεύς
Τετάρτη, 20 Μαρτίου 2019 19:12
UPD:19:12

Από την έντυπη έκδοση

Της Δανάης Αλεξάκη
[email protected] 

Με προσδοκία ολοκλήρωσης στις 20 Ιουνίου «τρέχουν» οι διαδικασίες που αφορούν την απόκτηση του κοινού ελέγχου των εταιρειών Ανδροµέδα/Νηρεύς/Σελόντα από τις εταιρείες Amerra Capital Management LLC και MDC Industry Holding Company LLC, μετόχων της εταιρείας Andromeda Seafood Limited. 

Υπό το πρίσμα αυτό εκτιμάται ότι στον ίδιο χρόνο θα έχει επιτευχθεί η καταρχήν συμφωνία για την εκποίηση των περιουσιακών στοιχείων των δύο εταιρειών Σελόντα και Νηρεύς, ήτοι ιχθυοτροφείων που παράγουν 10.000 τόνους μεσογειακών ιχθύων μαζί με τα σχετικά συσκευαστήρια ίδιας δυναμικότητας και εκκολαπτήρια που παράγουν 50 εκατ. τεμάχια γόνο, στο πλαίσιο των προϋποθέσεων που έθεσε η σχετική απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ανταγωνισμού προκειμένου να εγκρίνει τη συγχώνευση των τριών ισχυρών της εγχώριας ιχθυοκαλλιέργειας. 

Όπως γνωστοποίησαν χθες οι δύο εισηγμένες εταιρείες Σελόντα και Νηρεύς «μετά από επικοινωνία µε την αγοράστρια εταιρεία Andromeda Seafood Limited, ενημερωθήκαμε ότι οι προπαρασκευαστικές ενέργειες για την πλήρωση των παραπάνω προϋποθέσεων και τη σύναψη συμφωνίας µε υποψήφιο(ους) αγοραστή(ές) έχουν ήδη ξεκινήσει να υλοποιούνται και εκτιμάται ότι η εκποίηση των άνω περιουσιακών στοιχείων θα έχει συναφθεί και εγκριθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού μέχρι τις 20/6/2019, που είναι η συμφωνηθείσα απώτατη ημερομηνία απόκτησης, µε δυνατότητα των μερών να συμφωνήσουν παράταση της προθεσμίας αυτής». 

Η δυνατότητα παράτασης της «απώτατης ημερομηνίας» ολοκλήρωσης της συγχώνευσης αποτελεί ένα σημαντικό σημείο, καθώς το συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα κρίνεται ως ιδιαίτερα αισιόδοξο, με γνώμονα ότι οι διαδικασίες που πρέπει να ακολουθηθούν είναι αρκετά απαιτητικές και χρειάζονται χρόνο, ενδεχομένως περισσότερο από το τετράμηνο που απομένει μέχρι την 20ή Ιουνίου. Εάν μάλιστα προσμετρηθεί ότι στο διάστημα αυτό μεσολαβούν και οι επικείμενες εκλογές του Μαΐου (με το ενδεχόμενο να περιλαμβάνουν και εθνική κάλπη να είναι ακόμα ανοιχτό), καθώς και η περίοδος του Πάσχα, τότε το χρονοδιάγραμμα γίνεται πιο ασφυκτικό ως προς το σκέλος της επίτευξης του στόχου. Σε κάθε περίπτωση, σύμφωνα με όσα έχει ήδη αναφέρει η «Ν» μετά και τον ορισμό του επιβλέποντος εντολοδόχου (monitoring trustee), εν προκειμένω οι Lazard Freres SAS, Pricewaterhouse Coopers και Alvarez & Marsal και η Δικηγορική Εταιρεία Κουταλίδη, η διαγωνιστική διαδικασία για την εκποίηση των περιουσιακών στοιχείων μπαίνει σε τροχιά υλοποίησης. 

O συνδυασμός
Όπως αναφέρουν οι δύο εισηγμένες εταιρείες ιχθυοκαλλιέργειας στο ενημερωτικό σημείωμα που εξέδωσαν μετά από σχετικό αίτημα της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, οι υποψήφιοι αγοραστές δύνανται να επιλέξουν εκείνοι τον συνδυασμό ιχθυοτροφείων, συσκευαστηρίων και εκκολαπτηρίων που θα αγοράσουν, υπό την προϋπόθεση ότι καλύπτονται τα παραπάνω όρια παραγωγικής δυναμικότητας σε τόνους ιχθύων και σε τεμάχια γόνου.

Η δυναμικότητα των μονάδων που πρόκειται να εκποιηθούν, σε σχέση µε το σύνολο της παραγωγικής δυναμικότητας κάθε επιμέρους εταιρείας, ακριβώς επειδή είναι διαθέσιμοι προς εκποίηση περισσότεροι συνδυασμοί περιουσιακών στοιχείων (εναλλακτικά), θα προκύψει μετά την κατάρτιση της οριστικής συμφωνίας για την εκποίηση των άνω περιουσιακών στοιχείων µε τον υποψήφιο αγοραστή και δεν μπορεί σήμερα να υπολογιστεί.

Επιδίωξη είναι στις προσεχείς μέρες να ξεκινήσουν τα «ραντεβού» με τους ενδιαφερόμενους επενδυτές στο πλαίσιο της διαδικασίας sightseeing, ενώ παράλληλα θα ενεργοποιηθεί το Virtual Data Room (VDR) όπου θα αναρτηθούν όλα τα εμπιστευτικά έγγραφα της σχετικής διαδικασίας στο πλαίσιο της  δημοσιοποίησης της πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος.

Βασικό σημείο για την προσέλκυση του ενδιαφέροντος των επενδυτών είναι το κατά πόσο οι προσφερόμενες εκμεταλλεύσεις (ιχθυοτροφεία- εκκολαπτήρια) θα είναι επιθυμητές. 

Τα σχήματα
Μέχρι στιγμής οι πληροφορίες θέλουν τρία σχήματα (fund Diorasis, τον καναδικό όμιλο υδατοκαλλιεργειών Cooke, αλλά και τα Ιχθυοτροφεία Κεφαλονιάς) να εκφράζουν διάθεση απόκτησης των προς πώληση assets.

Αναφορικά με τα σενάρια που θέλουν δύο τουρκικές εταιρείες, την Gumusdoga Seafood και την Kilic Deniz, να εμφανίζονται ως ενδιαφερόμενοι να συμμετάσχουν στον διαγωνισμό, σύμφωνα με δημοσίευμα στον βρετανικό ιστότοπο Undercurrent News, απέκλεισαν κάθε ενδιαφέρον. Αντίστοιχα, στο ίδιο δημοσίευμα αποδυναμώνεται και η συμμετοχή του καναδικού ομίλου Cooke.
 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα