Οι μετοχές χάρισαν κέρδη- ρεκόρ στο κορυφαίο κρατικό επενδυτικό ταμείο του πλανήτη

Παρασκευή, 03 Μαΐου 2019 13:21
UPD:13:27
Shutterstock

Το κορυφαίο επενδυτικό ταμείο στον πλανήτη εξασφάλισε κέρδη 84 δισ. δολαρίων το πρώτο τρίμηνο. Πρόκειται για το νορβηγικό ταμείο με ενεργητικό ύψους 1 τρισ. δολαρίων, του οποίου τα κέρδη τριμήνου αντιστοιχούν σε 16.000 δολάρια ανά πολίτη της χώρας. Όλες οι κατηγορίες των επενδύσεών του είχαν θετική απόδοση, με εκείνες στις μετοχές να είναι οι πλέον προσοδοφόρες. 

Μάλιστα σε όρους νορβηγικής κορόνας τα κέρδη του πρώτου τριμήνου (738 δισ. κορόνες) ήταν τα υψηλότερα όλων των εποχών, όπως ανακοίνωσε ο διευθύνων σύμβουλος του ταμείου, Ίνγκβε Σλίνγκσταντ. Προειδοποίησε πάντως ότι ως μεγάλος επενδυτής της αγοράς μετοχών (έχει στην κατοχή του το 1,4% των παγκόσμιων μετοχών) το κρατικό ταμείο θα πρέπει να είναι προετοιμασμένο και για πιθανές έντονες διακυμάνσεις στις αγορές. 

Οι μετοχές καλύπτουν το 69,2% του χαρτοφυλακίου του ταμείου, τα ομόλογα έχουν μερίδιο 28% και τα ακίνητα 2,8%. Οι μετοχές απέδωσαν 12,2% το πρώτο τρίμηνο, τα ομόλογα έδωσαν κέρδος 2,9% και το real estate περίπου 1,7%, σύμφωνα με τα στοιχεία, που δημοσιοποιήθηκαν. 

Στόχος του ταμείου είναι η ετήσια απόδοση 3% και μέχρι στιγμής φαίνεται ότι δεν θα δυσκολευθεί να τον πετύχει. 

naftemporiki.gr 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα