Eυρωζώνη: Απροσδόκητη ανάκαμψη του πληθωρισμού, δικαιώνει την ΕΚΤ

Παρασκευή, 03 Μαΐου 2019 13:09
UPD:13:11
REUTERS/PETER NICHOLLS

Απροσδόκητα ενθαρρυντικά είναι τα τελευταία μήνυματα για τον πληθωρισμό στην Ευρωζώνη. Τον Απρίλιο τόσο ο γενικός δείκτης των τιμών καταναλωτή όσο και ο δομικός δείκτης, από τον οποίο εξαιρούνται οι ευμετάβλητοι τομείς τροφίμων και ενέργειας, επιταχύνθηκαν αισθητά, ανερχόμενοι σε υψηλά πέντε και έξι μηνών αντίστοιχα. 

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα οι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν τον περασμένο μήνα κατά 1,7% σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα. Ο δομικός πληθωρισμός ανέβηκε στο 1,2% από 0,8% τον Μάρτιο. Και τα δύο μεγέθη ήταν υψηλότερα των προβλέψεων των αναλυτών. 

Τα στοιχεία για την ανάκαμψη του πληθωρισμού έρχονται λίγες ημέρες ύστερα από τα επίσης ενθαρρυντικά στοιχεία για τους ρυθμούς ανάκαμψης του πρώτου τριμήνου- τα οποία οφείλονται στις υψηλές ταχύτητες της Ισπανίας, την ανθεκτικότητα της Γαλλίας και την ανάκαμψη στην Ιταλία.

Αν και η Γερμανία έχει αποδυναμωθεί αισθητά, ενώ και στο σύνολό του ο μεταποιητικός κλάδος της Ευρωζώνης βρίσκεται σε ύφεση, τα τελευταία στοιχεία για ΑΕΠ και πληθωρισμό καθιστούν λιγότερο επείγουσα την ανάγκη για πρόσθετα μέτρα χαλάρωσης από την ΕΚΤ. Αυτό βεβαίως δεν σημαίνει ότι θα πρέπει να περιμένουμε αυξήσεις επιτοκίων πριν από τα μέσα ή και τα τέλη του 2020. Ενδεχομένως όμως η ΕΚΤ να περιοριστεί στα μηδενικά επιτόκια και στον νέο γύρο φθηνών δανείων και να αποφύγει τελικά την επιστροφή στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης- κάτι που έχει αφήσει ανοικτό, εφόσον αποδειχθεί αναγκαίο.  

naftemporiki.gr



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα