Διπλάσιο των εκτιμήσεων το έλλειμμα ζάχαρης

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ISO
Τετάρτη, 08 Μαρτίου 2006 13:11

ΧΑΜΗΛΟΤΕΡΗ της ζήτησης, τουλάχιστον στο διπλάσιο απ' ό,τι αρχικά αναμενόταν, θα είναι φέτος η παραγωγή ζάχαρης, σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Ζάχαρης (ISO), επικαλούμενος τη μείωση των αποθεμάτων, σε συνδυασμό με την αύξηση της ζήτησης από τη Ρωσία.

Το έλλειμμα θα είναι 2,225 εκατ. μετρικούς τόνους το 2005/06, σύμφωνα με τον ISO που εδρεύει στο Λονδίνο, σύμφωνα με τη χθεσινή του έκθεση, έναντι της πρόβλεψης του Νοεμβρίου για έλλειμμα 1,015 εκατ. τόνων.

Οι τιμές της ακατέργαστης ζάχαρης σχεδόν τριπλασιάστηκαν τα δύο τελευταία χρόνια στο New York Board of Trade, καθώς οι δυσμενείς καιρικές συνθήκες έβλαψαν τις καλλιέργειες στη Βραζιλία και την Ταϊλάνδη, τους μεγαλύτερους εξαγωγείς ζάχαρης. Επίσης οι τιμές αυξήθηκαν καθώς τα αποθέματα το 2005 μειώθηκαν για τρίτο συνεχόμενο έτος. Το έλλειμμα την εσοδεία 2004/05 ήταν 3,726 εκατ. τόνους.

«Οι διαπραγματευτές ανακοίνωσαν μια αύξηση στην κανονική αγορά ακατέργαστης ζάχαρης από τη Ρωσία, καθώς τα περιθώρια εισαγωγών έχουν καταστεί πιο κερδοφόρα μετά την απότομη αύξηση των εσωτερικών τιμών», είπε ο ISO. Το Πακιστάν, το Βιετνάμ και το Μπαγκλαντές, φάνηκε ότι αγόρασαν έντονα ζάχαρη τον Φεβρουάριο.

Η παραγωγή ακατέργαστης ζάχαρης στη Βραζιλία, της μεγαλύτερης χώρας παραγωγού στον κόσμο, αλλά και εξαγωγής, την εσοδεία που λήγει τον Απρίλιο θα είναι 28,5 εκατ. τόνους, έναντι 26,7 εκατ. τόνων, το προηγούμενο έτος, σύμφωνα με τον ISO. Η παραγωγή, πρόσθεσε ο Οργανισμός, ενδέχεται να αυξηθεί το επόμενο έτος στα 30,4 εκατ. τόνους.

Περισσότερο από το 50% της παραγωγής της Βραζιλίας θα πάει κατ΄ευθείαν στη βιομηχανία ζάχαρης τη νέα εσοδεία, έναντι 48,9% φέτος, σύμφωνα με τον ISO, που επικαλέστηκε στοιχεία από την εταιρεία συμβούλων της Βραζιλίας, Datagro. Το υπόλοιπο της παραγωγής θα χρησιμοποιηθεί για τη βιομηχανία αιθανόλης της χώρας, της μεγαλύτερης στον κόσμο.

Η αύξηση των τιμών της βενζίνης, κατέστησαν πιο ελκυστική τη μετατροπή των ζαχαροκάλαμων σε αιθανόλη, η οποία χρησιμοποιείται ευρέως στη Βραζιλία, ως καύσιμο αυτοκινήτων.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα