Δειλή έξοδος της Ιταλίας από την ύφεση

Τρίτη, 30 Απριλίου 2019 15:52
UPD:15:58
REUTERS/TONY GENTILE

Σε αναπτυξιακή τροχιά επανήλθε κατά τους τρεις πρώτους μήνες του έτους η ιταλική οικονομία, με τη χώρα να εξέρχεται της τρίτης ύφεσης μέσα σε μία δεκαετία. Η ισχνή όμως ανάπτυξη και τα υψηλά ποσοστά ανεργίας -από τα υψηλότερα στην Ευρωζώνη- δείχνουν ότι η Ιταλία παραμένει ο μεγάλος «ασθενής» της ευρωπαϊκής οικογένειας.

Το ΑΕΠ αναπτύχθηκε με ρυθμούς 0,2% στο τρίμηνο Ιανουαρίου Μαρτίου και κατά 0,1% σε ετήσια βάση, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η ιταλική στατιστική αρχή(ISTAT). Τα στοιχεία ήταν ελαφρώς καλύτερα σε σύγκριση με τις προβλέψεις για ανάπτυξη 0,1%.

Η ιταλική οικονομία -η τρίτη μεγαλύτερη μεταξύ των οικονομιών της Ευρωζώνης- είχε εισέλθει σε ύφεση στο δεύτερο ήμισυ του 2018, με συρρίκνωση του ΑΕΠ στο τρίτο και τέταρτο τρίμηνο.

Η επιστροφή στην ανάπτυξη -καίτοι με αναιμικούς ρυθμούς- αποτελεί θετική εξέλιξη για τον κυβερνητικό συνασπισμό Λέγκας-Πέντε Αστέρων, που πασχίζει να συγκρατήσει το έλλειμμα προϋπολογισμού και το κρατικό χρέος, εκπληρώνοντας παράλληλα τις προεκλογικές δεσμεύσεις για αύξηση των δαπανών κοινωνικής πρόνοιας.

Η κυβέρνηση της Ρώμης έχει αναθεωρήσει προς τα κάτω τις οικονομικές της προβλέψεις, αναμένοντας ανάπτυξη μόλις 0,2% για το σύνολο του έτους, έναντι προηγούμενης εκτίμησης για ανάπτυξη 1%.


  

     



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα