Υψηλότερο έλλειμμα προβλέπει η Ιταλία - κίνδυνος για νέα κόντρα με τις Βρυξέλλες

Τρίτη, 09 Απριλίου 2019 21:54
UPD:22:00
REUTERS/Tony Gentile

Η ιταλική κυβέρνηση αναθεώρησε προς τα κάτω τις προβλέψεις της για την πορεία της οικονομίας, αναμένοντας ανάπτυξη μόλις 0,2% φέτος, έναντι πρόβλεψης 1% του Δεκεμβρίου. Οι  νέες προβλέψεις  κάνουν λόγο και για υψηλότερο έλλειμμα και περιλαμβάνονται στο προκαταρκτικό πλαίσιο για τον προϋπολογισμό του 2020 και εγκρίθηκαν σε συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου.

Το προσχέδιο προβλέπει και υψηλότερο έλλειμμα για φέτος, στο 2,4% του ΑΕΠ από 2,04%, γεγονός που θα μπορούσε να φέρει και πάλι τη Ρώμη σε ευθεία σύγκρουση με τις Βρυξέλλες.

Τα στοιχεία είναι ενδεικτικά της δεινής οικονομικής κατάστασης στην Ιταλία, καθώς η τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης εισήλθε σε ύφεση στα τέλη του 2018. Η διεύρυνση του ελλείμματος και η αναιμική ανάπτυξη στενεύουν τα περιθώρια του κυβερνητικού συνασπισμού Λέγκας-Πέντε Αστέρων για αυξήσεις δαπανών.

Οι προβλέψεις της Ρώμης για ανάπτυξη 0,2% είναι οριακά πιο αισιόδοξες σε σύγκριση με τις εκτιμήσεις του ΔΝΤ, που αναμένει αύξηση 0,1% του ιταλικού ΑΕΠ φέτος και επιτάχυνση στο 0,9% το 2020.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα