ΟΙ ΑΝΗΣΥΧΙΕΣ για υψηλότερα επιτόκια επισκίασαν ενθαρρυντικά νέα για εταιρικές κερδοφορίες και φήμες για χορό εξαγορών και συγχωνεύσεων και άσκησαν πιέσεις στα ευρωπαϊκά και αμερικανικά χρηματιστήρια, με τη Wall Street να υποχωρεί για πέμπτη συνεχή ημέρα.
Το Χρηματιστήριο αξιών της Νέας Υόρκης (NYSE) έκλεισε χθες μια ιστορία 213 ετών αφού εισήχθη στο χρηματιστήριο μετά την ολοκλήρωση της συγχώνευσής του με τον ηλεκτρονικό ανταγωνιστή του Archipelago Holdings.
H μετοχική τιμή του NYSE διαμορφώθηκε στα 67 δολάρια κατά την έναρξη της συνεδρίασης - ενισχυμένη κατά 2,75 δολάρια από τα 64,25 που έκλεισε προχθές η μετοχή του Archipelago.
Εν συνεχεία αυξήθηκε 18%, στα 76 δολάρια, για να επιστρέψει όμως στα 72,36 δολάρια στο μέσον της συνεδρίασης. Ο όγκος ήταν τουλάχιστον 10 φορές μεγαλύτερος από το μέσο ημερήσιο όγκο διαπραγμάτευσης του Archipelago.
Εν τω μεταξύ η είδηση βόμβα που έσκασε στην ευρωπαϊκή αγορά ότι ο ολλανδικός γίγαντας των ΜΜΕ VNU συμφώνησε να εξαγοραστεί από έναν όμιλο χρηματιστηριακών εταιρειών, πυροδότησε προσδοκίες για περισσότερες συμφωνίες στο μέλλον.
Tαυτόχρονα, στελέχη της Enel έκαναν λόγο για πιθανή προσφορά εξαγοράς της Γαλλοβελγικής ανταγωνίστριας Suez.
Ο δείκτης FTSE 100 στο Λονδίνο κινήθηκε με πτώση 0,76% στις 5.812,90 μονάδες, ενώ στο Παρίσι ο CAC 40 έκλεισε 0,45% χαμηλότερα στις 4.969,51 μονάδες. Με πτώση 1,16% τερμάτισε ο δείκτης DAX στην Φραγκφούρτη στις 5.673,36 μονάδες.
Στα εταιρικά νέα, η VNU σημείωσε μεγάλη άνοδο μετά τα νέα για τη συμφωνία. Η Enel υποχώρησε, πάντως, με τους αναλυτές να θεωρούν ότι μια προσφορά τέτοιου ύψους δεν θα έχει θετικό αντίκτυπο στην εταιρεία.
Σημαντική άνοδο 1,3% είχε η Credit Agricole, ενώ κέρδη 2,5 ποσοστιαίων μονάδων είχε και η Deutsche Post μετά την αναβάθμισή της σε «overweight» από την JP Morgan.
Στο χρηματιστήριο του Τόκιο ο δείκτης Nikkei έκλεισε με πτώση 0,63% στις 15.627,49 μονάδες, υποχωρώντας στο κατώτερο επίπεδο από τις 20 Φεβρουαρίου.
ΝΑΝΣΥ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ