Ασιατικά Χρηματιστήρια

Πέμπτη, 09 Μαρτίου 2006 07:01
UPD:10:32

ΑΝΟΔΙΚΑ κινούνται οι ασιατικές μετοχές, καθώς η Bank of Japan έθεσε τέλος στις εικασίες και ανακοίνωσε την αναστολή της χαλαρής νομισματικής της πολιτικής, που οι επενδυτές πιστεύουν ότι σημαίνει υψηλότερα βασικά επιτόκια δανεισμού αργότερα μέσα στο έτος στη δεύτερη σε μέγεθος οικονομία στον κόσμο.

Το γιέν υποχώρησε έναντι του δολαρίου και το πετρέλαιο διατηρήθηκε σταθερό μετά την έντονη πτώση του στη Ν. Υόρκη την Τετάρτη. Ο χρυσός σημείωσε άνοδο περίπου 2 δολ. η ουγγιά.

Ο δείκτης Nikkei σημείωσε άνοδο 2,6% κατά το κλείσιμό του, φθάνοντας κοντά στα υψηλότερα επίπεδα μιας ημέρας, καθώς οι επενδυτές καλωσόρισαν την επιστροφή της Ιαπωνίας σε πιο φυσιολογική πολιτική επιτοκίων. Στη Ν. Κορέα ο δείκτης Kospi σημείωσε άνοδο 0,22%.

Η Bank of Japan είπε ότι θέτει τέλος στο πείραμα πενταετούς διάρκειας με την πολύ χαλαρή νομισματική πολιτική και πως θα επιστρέψει στο καθεστώς των συμβατικών επιτοκίων, αλλά βραχυπρόθεσμα πως θα τα διατηρήσει κοντά στο μηδέν.

Αμετάβλητη, στα 60,03 δολ. το βαρέλι διατηρήθηκε η τιμή του ελαφρού αργού των ΗΠΑ, μετά την υποχώρησή του 2,5% την Τετάρτη. Το πετρέλαιο βρίσκεται πλέον του 13% χαμηλότερα από την άνοδό του στα 69,20 δολ. το βαρέλι, που αναρριχήθηκε στις 23 Ιανουαρίου.

Ο ΟΠΕΚ κατά τη σύνοδό του στη Βιέννη συμφώνησε τη συνέχιση της άντλησης πετρελαίου στα σημερινά επίπεδα, παρά την αύξηση των αποθεμάτων πετρελαίου στις ΗΠΑ, τη μεγαλύτερη χώρα κατανάλωσης ενεργείας στον κόσμο, κοντά στα υψηλότερα επίπεδα επτά ετών.

Ο Οργανισμός, ο οποίος αντλεί πλέον του 1/ 3 του πετρελαίου παγκοσμίως αποφάσισε να διατηρήσει την παραγωγή στα 28 εκατ. βαρέλι ημερησίως, με στόχο τον περιορισμό της αύξησης των τιμών και του κενού των προμηθειών, καθώς η βία στη Νιγηρία και το Ιράκ, επηρεάζει τις εξαγωγές.

Χθες στη Ν. Υόρκη ο δείκτης Dow Jones Industrial Average (DJIA), σημείωσε άνοδο 0,23%, αλλά ο Nasdaq έκλεισε 0,04% χαμηλότερα, για πέμπτη συνεχόμενη συνεδρίαση.

Οι τιμές σποτ του χρυσού σημείωσαν άνοδο περίπου 2 δολ., φθάνοντας στα 544,50 δολ. η ουγγιά, αλλά διατηρήθηκαν πάνω από τα χαμηλότερα επίπεδα τριών εβδομάδων της Τετάρτης στα 538,10 δολ. η ουγγιά. Μέχρι στιγμής μέσα σε αυτόν τον μήνα ο χρυσός έχει υποχωρήσει 5%.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα