Τουρκία: Η απόφαση της κεντρικής τράπεζας ρίχνει τη λίρα

Πέμπτη, 25 Απριλίου 2019 16:10
UPD:16:18
REUTERS/OSMAN ORSAL

Η λίρα, η οποία ήταν στο 5,9 έναντι του δολαρίου πριν από την ανακοίνωση, αποδυναμώθηκε τσο 5,9620 στον απόηχό της. Πρόκειται για τα χαμηλότερα επίπεδα ενδοσυνεδριακά από τις 12 Οκτωβρίου. 

Η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας διατήρησε, όπως αναμενόταν, αμετάβλητο το βασικό επιτόκιό της. Αυτό που, ωστόσο, η αγορά δεν περίμενε ήταν να εγκαταλείψει και την αναφορά της σε πιθανές αυξήσεις επιτοκίων στο μέλλον, εάν αυτό κριθεί αναγκαίο για να θέσει υπό έλεγχο τον πληθωρισμό. 

Ο επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας διαβεβαίωσε πως η υφιστάμενη περιοριστική πολιτική θα διατηρηθεί έως ότου καταγραφεί αισθητή μείωση του πληθωρισμού. Ωστόσο αναλυτές και επενδυτές πιστεύουν ότι αυτό δεν είναι αρκετό, από τη στιγμή που ο πληθωρισμός παραμένει πάνω από το 15% και η λίρα σε διαρκή πίεση. Θέλουν να δουν να σφίγγει κι άλλο το ζωνάρι, κόντρα στις επιθυμίες του Ταγίπ Ερντογάν που πιστεύει ότι η λύση είναι στη μείωση των επιτοκίων. 

Στη συνεδρίαση του Μαρτίου η νομισματική αρχή τόνιζε στην απόφασή της πως «εάν χρειαστεί, θα προχωρήσουμε σε πιο περιοριστική νομισματική πολιτική». Αυτή η φράση απουσίαζε από την ανακοίνωση της σημερινής συνεδρίασης, σίγουρα όχι τυχαία. 

Η λίρα, η οποία ήταν στο 5,9 έναντι του δολαρίου πριν από την ανακοίνωση, αποδυναμώθηκε τσο 5,9620 στον απόηχό της. Πρόκειται για τα αμηλότερα επίπεδα ενδοσυνεδριακά από τις 12 Οκτωβρίου. 

naftemporiki.gr 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα