Μετοχές: Στο κόκκινο Χ.Α. και Ευρώπη

Πέμπτη, 25 Απριλίου 2019 15:23
UPD:15:28
EPA/ARNE DEDERT

Ένας συνδυασμός απογοητευτικών αποτελεσμάτων από μεγάλες επιχειρήσεις, όπως η Nokia, και επίμονων ανησυχιών για την υγεία των μεγάλων οικονομιών της Ευρωζώνης ρίχνουν σήμερα τη σκιά τους στις ευρωπαϊκές αγορές μετοχών, χωρίς πάντως να πυροδοτούν μεγάλες ρευστοποιήσεις. Στο κόκκινο βρίσκεται σήμερα, Μ. Πέμπτη, και το Χρηματιστήριο Αθηνών, αν και με εξαιρετικά περιορισμένες απώλειες, σε μία σχετικά υποτονική συνεδρίαση. 

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 καταγράφει πτώση 0,2% στις 390,6 μονάδες. Απώλειες 0,4% εμφανίζει ο FTSE 100 στο Λονδίνο, ενώ οριακή είναι η πτώση για τον DAX στη Φραγκφούρτη, που χθες σκαρφάλωσε σε υψηλά έξι μηνών. Στο -0,2% ο CAC 40 στο Παρίσι, ενώ κόντρα στο αρνητικό ρεύμα στέκεται ο FTSE MIB στο Μιλάνο με ελαφρά άνοδο (+0,2%). 

Μεταξύ των αρνητικών πρωταγωνιστών της ημέρας η Nokia με πτώση σχεδόν 10%, καθώς αιφνιδίασε την αγορά ανακοινώνοντας ζημίες για το πρώτο τρίμηνο. Η φινλανδική εταιρεία οδηγεί τον τεχνολογικό κλάδο στον Stoxx 600 σε πτώση 0,9%, διακόπτοντας ένα ανοδικό σερί τεσσάρων συνεδριάσεων. Στο στόχαστρο και η Sainsbury, με πτώση 5%, καθώς η βρετανική αρχή Ανταγωνισμού είπε «όχι» στα σχέδιά της να εξαγοράσει την Asda. 

Στον αντίποδα η γερμανική Bayer βλέπει την μετοχή της να ενισχύεται, καθώς εμφάνισε αύξηση 45% στα κέρδη τριμήνου. Άλμα 7,8% και για την κατασκευάστρια ημιαγωγών ASM, χάρη σε επίσης ισχυρές οικονομικές επιδόσεις. Στο +1% και η γερμανική εταιρεία ημιαγωγών Dialogo Semiconductor, που προέβλεψε υψηλότερα των προσδοκιών κέρδη. 

Στον τραπεζικό κλάδο έχουμε σταθεροποίηση, αλλά δύο μετοχές ξεχωρίζουν. Πρόκειται για αυτές των Deutsche Bank και Commerzbank, που επιδίδονται σε ράλι, με τους επενδυτές να επικροτούν την απόφασή τους να μην προχωρήσουν σε συγχώνευση. Η μετοχή της DB ενισχύεται 4,7% και της Commerzbank παρουσιάζει άνοδο 2,5%.

Στο Χ.Α. ο Γ.Δ. με πτώση 0,3% διαμορφώνεται κοντά στα 770 μονάδες, με την αξία των συναλλαγών να προσεγγίζει τα 19 εκατ. ευρώ. Δεν ξεχωρίζει ιδιαίτερα κανένας κλάδος. Ο τραπεζικός καταγράφει πτώση 0,65%, καθώς επιμένουν οι ανησυχίες για την καθυστέρηση στην πλατφόρμα της πρώτης κατοικίας. 

naftemporiki.gr 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα