Το Λονδίνο μπλόκαρε την εξαγορά της Asda από τη Sainsburry

Πέμπτη, 25 Απριλίου 2019 10:26
UPD:10:38
REUTERS/Toby Melville

Φρένο στα σχέδια δύο μεγάλων αλυσίδων σούπερ μάρκετ να ενώσουν δυνάμεις έβαλε η αρχή ανταγωνισμού της Βρετανίας (CMA), κρίνοντας ότι η συμφωνία θα οδηγούσε σε υψηλότερες τιμές και ενδεχομένως χειρότερη εξυπηρέτηση για τους καταναλωτές. Η απόφαση της CMA σημαίνει το οριστικό ναυάγιο στο deal ύψους 7,3 δισ. λιρών (9,4 δισ. δολαρίων), με το οποίο η Sainsbury θα αποκτούσε την Asda από την αμερικανική Walmart, αφού οι δύο εταιρείες ανακοίνωσαν ότι δεν σκοπεύουν να ασκήσουν έφεση. 

Να σημειωθεί ότι η ρυθμιστική αρχή πριν από την τελική απόφασή της απέρριψε προσφορά της Sainsbury για μειώσεις τιμών ύψους 1 δισ. λιρών και πώληση 150 καταστημάτων της. «Το πόρισμα της CMA ότι η συγχώνευση θα οδηγούσε σε αύξηση τιμών αγνοεί τη δυναμική και τον έντονα ανταγωνιστικό χαρακτήρα της βρετανικής αγοράς σούπερ- μάρκετ» σχολίασε ο διευθύνων σύμβουλος της Sainsbury, Μάικ Κουπ και πρόσθεσε: «Η CMA ουσιαστικά σήμερα πέταξε 1 δισ. λίρες από τις τσέπες των πελατών». 

Η εξέλιξη συνιστά πλήγμα για τον Κουπ, ο οποίος ουσιαστικά ανέλαβε ένα μεγάλο στοίχημα, προκειμένου να αναμορφώσει την αλυσίδα σούπερ μάρκετ, η οποία δεν έχει την δύναμη της Tesco, αλλά και καλείται να ανταγωνιστεί απέναντι σε αλυσίδες φθηνότερου κόστους όπως τα Aldi και Lidl.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από BBC, Reuters

 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα