Suez: Αυξάνει το μέρισμα για να αμυνθεί της εξαγοράς της Enel

Πέμπτη, 09 Μαρτίου 2006 12:12

ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ μέρισμα στους μετόχους της, υποσχέθηκε η δεύτερη σε μέγεθος εταιρεία κοινής ωφελείας της Γαλλίας, Suez SA, για δεύτερη φορά μέσα σε δύο μήνες, καθώς η εταιρεία αναπτύσσει την άμυνά της, έναντι μιας επιθετικής προσφοράς από την ιταλική Enel SpA.

H Suez θα αυξήσει το μέρισμα κατά 25%, σύμφωνα με σημερινή της ανακοίνωση μέσω του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. Αυτό θα είναι μεγαλύτερο από το αυξημένο κατά 15% που ανακοίνωσε ότι θα διανείμει στις 19 Ιανουαρίου. Επίσης η εταιρεία είπε σήμερα ότι στο σύνολο της χρήσης τα καθαρά κέρδη αυξήθηκαν 48%, στα 2,51 δισ. ευρώ (3 δισ. δολ.) καθώς ευνοήθηκε από τις υψηλότερες τιμές ενεργείας στην Ευρώπη, τις τιμές αερίου και την πώληση περιουσιακών στοιχείων.

Η εταιρεία σχεδιάζει να συγχωνευθεί με την Gaz de France SA για να δημιουργήσει τη δεύτερη σε μέγεθος εταιρεία ηλεκτρικής ενεργείας και εταιρεία αερίου στον κόσμο. Οι δύο γαλλικές εταιρείες, επιδιώκουν να ανατρέψουν τα σχέδια της Enel, η οποία ανακοίνωσε τον περασμένο μήνα ότι ενδιαφέρεται να αγοράσει την Electrabel SA, το σκέλος ηλεκτρικής ενεργείας της Suez στο Βέλγιο. Αργά χθες η Enel, είπε ότι περιμένει «θεσμική διαύγεια» στην Ευρώπη, πριν αποφασίσει για το σχέδιο εξαγοράς.

Σήμερα οι μετοχές της Suez υποχώρησαν για πρώτη φορά μέσα σε τέσσερις ημέρες, κατά 37 σεντς, ποσοστό 1,1%, φθάνοντας στα 33,70 ευρώ η μία, στις 9:45 π.μ. στο Παρίσι. Μέσα στην εβδομάδα έως και χθες, σημείωσαν άνοδο 9,2%, καθώς οι φήμες ήθελαν την Enel με έδρα τη Ρώμη, να ετοιμάζεται να προσφέρει το ποσόν των 40 δισ. ευρώ για την εξαγορά.

Οι μετοχές της Gaz de France σημείωσαν σήμερα άνοδο 0,3%, φθάνοντας στα 29,38 ευρώ η μία. Και της Enel, σημείωσαν επίσης άνοδο 0,3%, φθάνοντας στα 6,88 ευρώ η μία στην Ιταλία.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα