Η Σαουδική Αραβία επανέλαβε ότι θα τηρήσει στάση αναμονής, καθώς δεν διακρίνει την ανάγκη άμεσης αύξησης της παραγωγής πετρελαίου, τουλάχιστον μέχρις ότου εφαρμοσθεί η απόφαση των ΗΠΑ να μην ανανεώσει τις εξαιρέσεις στις ιρανικές εξαγωγές. Την ίδια στιγμή, το Ιράκ εμφανίζεται έτοιμο να καλύψει ενδεχόμενο κενό στην προσφορά αργού.
Η στάση των ΗΠΑ δεν φαίνεται να φοβίζει την Τεχεράνη. Ο θρησκευτικός ηγέτης του Ιράν, Αγιατολάχ Αλί Χαμενεϊ, δήλωσε ότι η χώρα μπορεί να εξαγάγει όσο πετρέλαιο χρειάζεται.
«Οι προσπάθειες της Αμερικής να επιβάλουν κυρώσεις στην πώληση ιρανικού πετρελαίου δεν πρόκειται να καταλήξουν πουθενά», φέρεται να δήλωσε ο Χαμενεϊ. «Μπορούμε να εξαγάγουμε όσο πετρέλαιο θέλουμε».
Οι νέες συνθήκες έχουν βάλει «φωτιά» στις τιμές του πετρελαίου, που έχουν ενισχυθεί σε υψηλά έξι μηνών και «φλερτάρουν» με τα 75 δολάρια το βαρέλι.
Ο υπουργός Ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας, Χαλίντ αλ-Φαλίχ, υπογράμμισε ότι οι αποφάσεις του βασιλείου καθοδηγούνται από τα θεμελιώδη της αγοράς και όχι από τις τιμές και ότι βασικό μέλημα του Ριάντ –που αποτελεί τον μεγαλύτερο εξαγωγέα αργού παγκοσμίως- είναι η διαφύλαξη των ισορροπιών στις διεθνείς πετρελαϊκές αγορές.
«Στόχος μας είναι να παραμείνουμε εντός των εθελοντικών ορίων παραγωγής», δήλωσε ο κ. Φαλίχ, προσθέτοντας ότι το Ριάντ θα επιδείξει υπεύθυνη στάση απέναντι στους πελάτες του, ειδικά εκείνους που επηρεάζονται από την απόφαση της Ουάσιγκτον να τερματίσει τις εξαιρέσεις στο ιρανικό πετρέλαιο.
Στο πλαίσιο της συμφωνίας του ΟΠΕΚ και των συμμάχων για μειώσεις στην παραγωγή, η Σαουδική Αραβία μπορεί να αντλήσει έως και 10,3 εκατ. βαρέλια ημερησίως.
Την ίδια στιγμή, το Ιράκ εμφανίζεται έτοιμο να καλύψει ενδεχόμενο κενό στην προσφορά αργού. Αξιωματούχος της ιρακινής κυβέρνησης δήλωσε ότι η χώρα είναι έτοιμη να αυξήσει την παραγωγή έως και κατά 250.000 βαρέλια, στην περίπτωση που μηδενιστούν οι εξαγωγές του Ιράν.