Η κυβέρνηση Τραμπ δεν θα ανανεώσει τις εξαιρέσεις, που επιτρέπουν σε οκτώ χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, να αγοράζουν ιρανικό αργό. Πρόκειται για μία εξέλιξη η οποία πυροδοτεί ήδη μεγάλη ανατίμηση στο πετρέλαιο.
Σύμφωνα με το Bloomberg, που επικαλείται καλά πληροφορημένες πηγές, η απόφαση θα ανακοινωθεί επισήμως εντός της ημέρας και αναμένεται να προκαλέσει έντονες αναταράξεις στη διεθνή αγορά ενέργειας. Ανάλογες πληροφορίες μεταδίδει και η Washington Post.
Στον απόηχο της είδησης νωρίς το πρωί της Δευτέρας, η τιμή του αργού τύπου μπρεντ έκανε άλμα έως και 3,2% στα 74,31 δολάρια το βαρέλι και στις 9:50 πμ καταγράφει άνοδο 2,3% στα 73,65 δολάρια. Η τιμή του αμερικανικού αργού ενισχύεται την ίδια ώρα 2,2% στα 65,41 δολάρια το βαρέλι, έχοντας νωρίτερα σημειώσει άνοδο έως και 3% στα 65,78 δολάρια το βαρέλι.
Εξαίρεση από τις αμερικανικές κυρώσεις στο ιρανικό αργό είχαν εξασφαλίσει δύο από τους κορυφαίους εισαγωγείς πετρελαίου στον κόσμο, η Κίνα και η Ινδία, όπως επίσης η Νότια Κορέα, η Ιαπωνία, η Ταϊβάν, η Ιταλία, η Τουρκία και η χώρα μας. Αυτές εκπνέουν στις 2 Μαΐου.
Στόχος των ΗΠΑ είναι να εξασφαλίσουν τη δέσμευση άλλων προμηθευτών, όπως η Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, ότι θα καλύψουν το κενό από την πλήρη απόσυρση του ιρανικού αργού, ώστε να μην εκτιναχθούν οι τιμές στα ύψη. Ωστόσο δεν είναι βέβαιο εάν αυτές θα έρθουν και σε ποιο βαθμό θα λειτουργήσουν από τη στιγμή που ο ΟΠΕΚ και η Ρωσία ακολουθούν σταθερά τη στρατηγική της μείωσης της προσφοράς.
Η απόφαση να μην ανανεωθούν οι εξαιρέσεις συνιστά μεγάλη νίκη του συμβούλου ασφαλείας, Τζον Μπόλτον και των συμμάχων του, που υποστήριζαν ότι οι υποσχέσεις για σκληρή αντιμετώπιση του Ιράν δεν είχαν κανένα νόημα όσο οι εξαιρέσεις βρίσκονται σε ισχύ. Από την άλλη ο υπουργός Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο και η ομάδα του ήταν πιο επιφυλακτικοί.
Τελικά επικράτησε η άποψη ότι η αγορά πετρελαίου είναι επαρκώς εφοδιασμένη και μία τέτοια κίνηση δεν θα επηρεάσει ιδιαίτερα τις τιμές. Ωστόσο θα πρέπει να πούμε ότι η απόφαση έρχεται σε μία περίοδο κατά την οποία η κατάσταση είναι έκρυθμη και στη Λιβύη, ακόμη ένα σημαντικό μέλος του ΟΠΕΚ.
naftemporiki.gr