Οι προτεραιότητες στην οικονομία για τη διετία 2006-2007

Πέμπτη, 09 Μαρτίου 2006 17:14
UPD:17:15

Η πρώτη διετία των μεταρρυθμίσεων δίνει την θέση της στη διετία εφαρμογής και απόδοσης αυτών, δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομιών Γιώργος Αλογοσκούφης κατά την παρουσίαση του κυβερνητικού έργου στην οικονομία.

Ο κ. Αλογοσκούφης, σε συνέντευξη Τύπου στάθηκε ιδιαίτερα στις προτεραιότητες για την διετία 2006-2007.

- ολοκλήρωση της β' φάσης της φορολογικής μεταρρύθμισης, η οποία θα περιλαμβάνει αύξηση του αφορολόγητου ποσού εισοδήματος στα 12.000 ευρώ από 11.000 ευρώ σήμερα, καθώς και σταδιακή μείωση -με ορίζοντα τριετίας- των φορολογικών συντελεστών. Ο κεντρικός φορολογικός συντελεστής θα μειωθεί σταδιακά από το 30% στο 25%, με ταυτόχρονη διεύρυνση των φορολογικών κλιμακίων, ενώ ο ανώτερος συντελεστής 40% θα μειωθεί στο ίδιο διάστημα στο 35%. Οι αλλαγές θα νομοθετηθούν εντός του 2006 και, όπως είπε ο κ. Αλογοσκούφης, θα ισχύσουν από τα εισοδήματα του 2007. Σε ό,τι αφορά στις δαπάνες που εκπίπτουν από το εισόδημα, ο υπουργός διαβεβαίωσε ότι δεν θα υπάρχουν ουσιαστικές αλλαγές και ότι εξορθολογισμος αυτός έγινε με το νόμο του 2004.

- υλοποίηση των δεσμεύσεων της κυβέρνησης για την αύξηση του ΕΚΑΣ και των συντάξεων του ΟΓΑ. Ο κ. Αλογοσκούφης διαβεβαίωσε ότι το 2008 το ΕΚΑΣ θα έχει αυξηθεί στα 230 ευρώ και η σύνταξη του ΟΓΑ στα 330 ευρώ.

- προώθηση του διαλόγου για το ασφαλιστικό. Δήλωσε ότι η κυβέρνηση δεν έχει δώσει καμία διαβεβαίωση στις Βρυξέλλες σε ό,τι αφορά στο ασφαλιστικό, παρά μόνο ότι υπάρχει σαφές χρονοδιάγραμμα του διαλόγου γι' αυτό.

- υλοποίηση της πολιτικής αποκρατικοποιήσεων το 2006. Οπως είπε ο κ. Αλογοσκούφης, θα εστιαστεί κυρίως στον τομέα των τραπεζών, ενώ το 2007 θα επεκταθεί στις υποδομές τις χώρας που αφορούν, μεταξύ άλλων, σε λιμάνια και αεροδρόμια. Αναφερόμενος σχετικά, είπε ότι το Αεροδρόμιο των Αθηνών θα είναι από τους κυριότερους στόχους της πολιτικής αυτής για το 2007, ενώ για τη Εμπορική Τράπεζα ανέφερε ότι την επόμενη εβδομάδα κατά πάσα πιθανότητα θα ανακοινωθεί ο σύμβουλος για την ιδιωτικοποίησή της.

- επιτάχυνση της απορρόφησης των κοινοτικών κονδυλίων και ο εκσυγχρονισμός των υποδομών απορρόφησης του ΚΠΣ.

- αποτελεσματικότερος έλεγχος των δημοσίων δαπανών

- περιστολή της φοροδιαφυγής

- ενίσχυση της εξωστρέφειας της ελληνικής οικονομίας

- υλοποίηση του Εθνικού Στρατηγικού Πλαισίου Αναφοράς 2007-2013 και της Ψηφιακής Στρατηγικής της χώρας.

Ο υφυπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Χρ. Φώλιας ανακοίνωσε ότι η κυβέρνηση πέτυχε για το 2005 να περιορίσει τις απώλειες πόρων του Γ' ΚΠΣ (με βάση τον κανόνα του ν+2) σε επίπεδα κάτω από τα 10 εκατ. ευρώ από τα 800 - 1,2 δισ. ευρώ που προέβλεπε η αντιπολίτευση. Ανέφερε ακόμη ότι η κυβέρνηση προωθεί τον εκσυγχρονισμό του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων και, όπως είπε, από το 2007 θα ισχύσει νέο πρόγραμμα, το οποίο θα περιλαμβάνει το σκέλος των χρηματοδοτήσεων των έργων που συγχρηματοδοτούνται από την Ε.Ε., καθώς και ένα εθνικό σκέλος που θα έχει ως στόχο να μην χάνεται ούτε ένα ευρώ επενδυτικών πόρων της χώρας.

Ο υφυπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Π. Δούκας ανέφερε ότι η κυβέρνηση πέτυχε να συγκρατηθούν οι πρωτογενείς δαπάνες του προϋπολογισμού την περίοδο 2004-2006 κατά 0,7% του ΑΕΠ, καθώς και οι δαπάνες για εξοπλιστικά προγράμματα κατά 0,3% του ΑΕΠ, ποσό που αντιστοιχεί σε 1,9 δισ. ευρώ. Επίσης τόνισε ότι ετοιμάζεται σχέδιο για την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας και ανέφερε ότι από τα 97.000 δημόσια κτήματα, τα 87.000 ήταν καταπατημένα, όταν ανέλαβε η κυβέρνηση το 2004. Επίσης, όπως είπε, προχωρά η κατάρτιση νομοσχεδίου για την σύσταση σώματος δημοσιονομικών ελεγκτών, ενώ ολοκληρώθηκε το πόρισμα για τον εκσυγχρονισμό της νομοθεσίας για τα κληροδοτήματα.

ΑΠΕ-ΜΠΕ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα