Η Σ. Αραβία δεσμεύεται για τη σταθερότητα των πετρελαϊκών αγορών

Τρίτη, 23 Απριλίου 2019 16:40
UPD:16:51
EPA/STR

Η Σαουδική Αραβία επανέλαβε τη δέσμευσή της ότι θα φροντίσει να διατηρήσει τη σταθερότητα και την ισορροπία στις διεθνείς αγορές πετρελαίου, μετά τη χθεσινή απόφαση των ΗΠΑ να μην ανανεώσουν τις εξαιρέσεις για τις ιρανικές εξαγωγές πετρελαίου. Αυτή τη φορά, το βασίλειο τηρεί στάση αναμονής, μέχρις ότου τα λόγια Τραμπ για μηδενικές ιρανικές εξαγωγές γίνουν πράξη.

Το βασίλειο παρακολουθεί με ενδιαφέρον «τις εξελίξεις στις αγορές πετρελαίου», μετέδωσε το Σαουδαραβικό πρακτορείο ειδήσεων. Το Ριάντ χαιρέτισε την κίνηση των ΗΠΑ «να καταστήσουν υπόλογο το Ιράν και να σταματήσουν τις αποσταθεροποιητικές του δραστηριότητες, τη χρηματοδότηση και υποστήριξη της τρομοκρατίας».

Το Ριάντ είναι σε ετοιμότητα να αυξήσει την παραγωγή πετρελαίου ώστε να αναπληρώσει το κενό που αφήνει η Τεχεράνη, δεν σκοπεύει όμως να προχωρήσει σε ριζικές κινήσεις. Όπως ανέφεραν στο Bloomberg ανώνυμες πηγές, θέλει να δει πρώτα να δει στην πράξη τη μείωση των ιρανικών εξαγωγών προτού αυξήσει σημαντικά την παραγωγή.

Η επιφυλακτική στάση της Σαουδικής Αραβίας –του μεγαλύτερου εξαγωγέα αργού παγκοσμίως- προέρχεται από πείρα. Όταν ο Τραμπ είπε πέρυσι ότι σχεδιάζει να μηδενίσει τις ιρανικές εξαγωγές, το Ριάντ εξέλαβε στην κυριολεξία τις απειλές και ανταποκρίθηκε στις πιέσεις του Λευκού Οίκου, αυξάνοντας την παραγωγή σε ιστορικά υψηλά, πάνω από τα 11 εκατ. βαρέλια ημερησίως.  Όμως ο Τραμπ υπαναχώρησε την τελευταία στιγμή, αποφασίζοντας το καθεστώς εξαιρέσεων, που επέτρεπε στις χώρες να αγοράζουν ιρανικό αργό χωρίς να αντιμετωπίζουν κυρώσεις, με αποτέλεσμα τη βουτιά των τιμών το πετρελαίου.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα