Ιfo: Προτείνει το «Ταμείο του Γερμανού Πολίτη» για τη στήριξη των συνταξιούχων

Τρίτη, 23 Απριλίου 2019 11:45
UPD:11:56
REUTERS/MIGUEL VIDAL

Τη σύσταση ενός ειδικού ταμείου, που θα στηρίξει τους συνταξιούχους της χώρας, προτείνει το γερμανικό ινστιτούτο Ifo.  Αυτό όπως επισημαίνει είναι δυνατό να δημιουργηθεί χάρη στην αισθητή μείωση του χρέους και το «άριστα» στην πιστοληπτική αξιολόγηση. Σημειώνει πάντως ότι ένα τέτοιο ταμείο δεν θα πρέπει να είναι στα χέρια κυβερνήσεων, ώστε να μένει ανεπηρέαστο από πολιτικά παιχνίδια. Τη διαχείρισή του θα μπορούσε να αναλάβει ένας ανεξάρτητος θεσμός, όπως η κεντρική τράπεζα. 

Το Ifo παρουσιάζει το νέο αυτό εργαλείο, το οποίο ονομάζει «Ταμείο Γερμανού Πολίτη». Όπως εξηγεί εάν η ομοσπονδιακή κυβέρνηση επενδύει το 0,5% του ΑΕΠ ετησίως για όλους όσους είναι σήμερα σε ηλικία εργασίας, το κέρδος σε 50 έτη με μία μέση διαφορά απόδοσης 2 ποσοστιαίων μονάδων, θα είναι 16.000 ευρώ  για κάθε πολίτη, που θα φτάνει στην ηλικία των 67 ετών. 

«Για πολλούς ανθρώπους σήμερα είναι δύσκολο να χτίσουν την προσωπική τους περιουσία γιατί τα επιτόκια έχουν μείνει χαμηλά για πολλά χρόνια. Την ίδια ώρα για αρκετούς τα οφέλη του συνταξιοδοτικού συστήματος pay as you go δεν επαρκούν για να καλύψουν τις ανάγκες τους. Εδώ έρχεται το Ταμείο του Γερμανού Πολίτη» σχολίασε ο Κλέμενς Φουστ, πρόεδρος του Ifo. «Το γεγονός ότι οι πολίτες δεν θα πρέπει οι ίδιοι να καταβάλλουν πρόσθετες πληρωμές από το εισόδημά τους το καθιστά ιδιαίτερα σημαντικό για όσους δεν έχουν υψηλό εισόδημα» συμπλήρωσε, τονίζοντας: «Η διαχείριση του Ταμείου θα πρέπει να μείνει μακριά από την πολιτική στα χέρια για παράδειγμα της Bundesbank».

Σημειώνεται ότι το δημόσιο χρέος της Γερμανίας έχει υποχωρήσει κάτω από το όριο του 60% του ΑΕΠ. Όσο οι συνθήκες στις αγορές είναι ευνοϊκές η κυβέρνηση θα μπορεί να εκδίδει χρέος και να πραγματοποιεί επενδύσεις μεταξύ άλλων σε μετοχές και real estate. 

naftemporiki.gr 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα