Καστέλι: Ίσως και πριν από το Πάσχα η κύρωση της σύμβασης από τη Βουλή

Τρίτη, 23 Απριλίου 2019 14:15
UPD:14:15

Από την έντυπη έκδοση

Την κύρωση από την Ολομέλεια της Βουλής, ίσως και πριν από το Πάσχα, αναμένει η σύμβαση παραχώρησης του νέου αεροδρομίου στο Καστέλι Ηρακλείου, η οποία ήδη συζητείται στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου.

Τα έργα -που δεν αναμένεται να ξεκινήσουν πριν από το τέλος του έτους, καθώς σε εκκρεμότητα είναι μελέτες και απαλλοτριώσεις- σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να ολοκληρωθούν σε 5 χρόνια από τον χρόνο έναρξης της περιόδου κατασκευής. Κατά τη διάρκεια των έργων εκτιμάται ότι θα απασχοληθούν συνολικά 1.500 άτομα.

Οι κατασκευαστικές εργασίες περιλαμβάνουν την υλοποίηση του νέου ανισόπεδου κόμβου Χερσονήσου (στον ΒΟΑΚ) και οδούς σύνδεσης του αεροδρομίου με τον ΒΟΑΚ.

Το αεροδρόμιο θα διαθέτει διάδρομο προσγείωσης - απογείωσης, παράλληλο τροχόδρομο κίνησης αεροσκαφών, συνδετήριους τροχόδρομους, χώρο στάθμευσης 27 αεροσκαφών (APRON) συνολικής επιφάνειας 400 στρεμμάτων, Τερματικό κτίριο αεροσταθμού 5 επιπέδων συνολικής επιφάνειας 72.000 τ.μ. εκ των οποίων τα 13.000 τ.μ. χώροι εμπορικών χρήσεων και 1.100 τ.μ. μόνιμοι εκθεσιακοί χώροι, 11 κτήρια/εγκαταστάσεις απαιτήσεων λειτουργίας αεροδρομίου, χώροι στάθμευσης και εξυπηρέτησης οχημάτων κ.ά.

Σύμφωνα με την προσφορά, οι μετοχές θα αντιστοιχούν κατά 45,90% στο Ελληνικό Δημόσιο και κατά 54,1% στην κοινοπραξία ΤΕΡΝΑ-GMR Airports. Η εταιρεία Παραχώρησης έχει τίτλο Διεθνής Αερολιμένας Ηρακλείου Κρήτης Α.Ε., ενώ το έργο «Μελέτη, Κατασκευή, Χρηματοδότηση, Λειτουργία, Συντήρηση και Εκμετάλλευση του Νέου Διεθνούς Αερολιμένα Ηρακλείου Κρήτης καθώς και Μελέτη, Κατασκευή και Χρηματοδότηση των Οδικών Συνδέσεων αυτού».

Το κόστος κατασκευής, ύψους 480 εκατ. ευρώ, δεν περιλαμβάνει τον εξοπλισμό αεροναυτιλίας, ο οποίος ανήκει στη δικαιοδοσία της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ). Η τελευταία, από κοινού με τον παραχωρησιούχο, μετά την ημερομηνία έναρξης της παραχώρησης, θα καθορίσει τους όρους προμήθειάς του.

Προβλέπεται ακόμη η καταβολή αντισταθμιστικού ανταλλάγματος από την εταιρεία προς το Δημόσιο, που αντιστοιχεί στο 2% επί των εσόδων που προκύπτουν από την εκμετάλλευση του έργου (1% στο Δήμο Μινώα Πεδιάδος της Περιφέρειας Κρήτης και 1% στους ΟΤΑ).

Φ. Ζώης



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα