Ν. Κορέα: Απέκτησε τον έλεγχο venture πετρελαίου στη Νιγηρία

Παρασκευή, 10 Μαρτίου 2006 07:26

ΤΟΝ έλεγχο venture διΰλισης πετρελαίου στη Νιγηρία, απέκτησε η πέμπτη σε μέγεθος χώρα εισαγωγής πετρελαίου στον κόσμο, Ν. Κορέα, υποσχόμενη να επενδύσει 6 δισ. δολ. και να αμυνθεί μιας προσφοράς από την Ινδία.

Η Korea National Oil Corp. θα ηγηθεί ενός ομίλου που κατέχει το 60% περιοχών, γνωστών ως Blocks 321 και 323, σύμφωνα με τον επικεφαλής φυσικών πηγών πετρελαίου της Νιγηρίας, Tony Chukwueke, σε χθεσινή τηλεφωνική του δήλωση. Η Oil & Natural Gas Corp. της Ινδίας, αποσύρθηκε από το venture, θέτοντας τέλος στη διαφωνία έξι ετών για την κυριότητα.

Ο ανταγωνισμός για αποθέματα μεταξύ των κρατικών εταιρειών πετρελαίου της Ασίας εντείνεται, μετά την άνοδο των τιμών σε επίπεδα ρεκόρ, επειδή η ζήτηση στην Ασία και τις ΗΠΑ, υπερέβη την αύξηση της προσφοράς. Από τον Αύγουστο, η Ινδία απέτυχε να αποκτήσει περιουσιακά αξία της κυβέρνησης της Κίνας, αξίας περίπου 7,9 δισ. δολ. στο Καζακστάν, το Εκουαδόρ και τη Νιγηρία.

Η νίκη της Ν. Κορέας στη Νιγηρία ήταν η τέταρτη ήττα της Ινδίας μέσα σε ένα έτος, στην προσπάθεια απόκτησης αποθεμάτων στο εξωτερικό.

Η Ν. Κορέα, που εισάγει περίπου όλο το πετρέλαιο που χρησιμοποιεί, αύξησε την κατανάλωση 91 φορές μέσα σε τέσσερις δεκαετίς, στα 2,28 εκατ. βαρέλια ημερησίως το 2004. Τον Ιανουάριο, οι επτά μεγαλύτεροι προμηθευτές στην τρίτη σε μέγεθος οικονομία της Ασίας, ήταν από τη Μέση Ανατολή, με πρώτη τη Σαουδική Αραβία.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα