Η Σαουδική Αραβία και οι χώρες του ΟΠΕΚ θα μπορούσαν «να αναπληρώσουν και με το παραπάνω» τη μείωση της προσφοράς αργού από το Ιράν στις διεθνείς αγορές, δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, μετά την απόφαση της Ουάσιγκτον να μην ανανεώσει τις εξαιρέσεις για τις ιρανικές εξαγωγές.
«Η Σαουδική Αραβία και οι άλλοι θα μπορούσαν να αναπληρώσουν τη διαφορά στις ροές πετρελαίου, τώρα θα τεθούν σε πλήρη ισχύ οι κυρώσεις στο Ιράν», ανέφερε ο πρόεδρος Τραμπ σε ανάρτησή του στο Twitter.
Η κυβέρνηση Τραμπ ανακοίνωσε ότι δεν θα ανανεώσει τις εξαιρέσεις προς οκτώ χώρες για αγορά του ιρανικού πετρελαίου. Στόχος της, όπως υπογραμμίζει, είναι οι ιρανικές εξαγωγές να μηδενιστούν. Άμεση ήταν η αντίδραση της Τεχεράνης, διαμηνύοντας στις ΗΠΑ ότι δεν πρόκειται να πετύχουν το στόχο τους.
«Ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ έχει αποφασίσει να μην επανεκδώσει τις εξαιρέσεις που λήγουν στις αρχές Μαΐου. Η απόφαση αποσκοπεί στο να οδηγήσει τις πετρελαϊκές εξαγωγές του Ιράν στο μηδέν, στερώντας έτσι από το καθεστώς την πρωταρχική πηγή εσόδων του» ανέφερε η σύντομη ανακοίνωση του Λευκού Οίκου.
«Μέγιση πίεση στο Ιράν, σημαίνει μέγιστη πίεση» υπογράμμισε από την πλευρά του ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο.
Η απόφαση αποσύρει σχεδόν 1 εκατ. βαρέλια ημερησίως από την αγορά σε μία περίοδο κατά την οποία ήδη οι τιμές καταγράφουν αισθητή άνοδο. Αναλυτές προβλέπουν νέες, σημαντικές ανατιμήσεις και ισχυρές πιέσεις στους μεγάλους εισαγωγείς ιρανικού πετρελαίου, όπως η Κίνα και η Ινδία. Ιρανικό αργό αγοράζει και η Ελλάδα, όπως επίσης η Ιταλία και η Τουρκία.
Υπενθυμίζεται ότι η κυβέρνηση Τραμπ απεσύρθη τον περασμένο Μάιο μονομερώς από την πολυμερή συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, που είχε υπογραφεί το 2015, και επέβαλε οικονομικές κυρώσεις στο Ιράν τον Νοέμβριο. Τότε αποφάσισε και τις εξαιρέσεις προς τις οκτώ χώρες, με την αγορά να εκτιμά ότι αυτές θα ανανεωθούν προκειμένου να αποφευχθεί μία εκρηκτική άνοδος των τιμών.
To Ιράν δηλώνει ότι δεν φοβάται την απόφαση των ΗΠΑ, αλλά είναι απολύτως προετοιμασμένο για αυτήν και υποστηρίζει ότι η Ουάσιγκτον δεν μπορεί να πετύχει τον μηδενισμό των εξαγωγών του. «Υπό καμία συνθήκη οι ιρανικές εξαγωγές δεν θα μηδενιστούν. Έχουμε χρόνια εμπειρίας στο να αντιμετωπίζουμε τέτοιου είδους απαγορεύσεις» δήλωσε εκπρόσωπος της Τεχεράνης.
Σήμερα οι τιμές του πετρελαίου έκαναν άλμα 3%, με το μπρεντ να υπερβαίνει τα 74 δολάρια το βαρέλι. Όπως ανακοίνωσε εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου η αμερικανική κυβέρνηση ποντάρει στη διάθεση της Σαουδικής Αραβίας και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων να παρέμβουν αυξάνοντας τη δική τους προσφορά, προκειμένου να καλύψουν το ιρανικό κενό.
Με τις ΗΠΑ να επιδιώκουν το μηδενισμό των ιρανικών εξαγωγών πετρελαίου, το Ριάντ εμφανίζεται έτοιμο να καλύψει το κενό που θα αφήσει η Τεχεράνη. H Σαουδική Αραβία θα συνεργασθεί με τις υπόλοιπες πετρελαιοπαραγωγούς χώρες, ώστε να διασφαλίσει επαρκή προσφορά αργού και τη διατήρηση των ισορροπιών στις διεθνείς πετρελαϊκές αγορές, όπως δήλωσε ο υπουργός Ενέργειας, Χαλίντ Αλ-Φαλίχ.