H νομισματική πολιτική «όπλο» του Πεκίνου απέναντι στην επιβράδυνση

Δευτέρα, 22 Απριλίου 2019 15:08
UPD:15:11
REUTERS/Reuters Photographer

Σε μεθοδευμένες κινήσεις νομισματικής πολιτικής προσβλέπει το Πεκίνο για τη στήριξη της οικονομίας, που εμφανίζει σημάδια σταθεροποίησης μετά τις αλλεπάλλες ενέσεις ρευστότητας.

Η Κίνα θα πρέπει να αναπροσαρμόσει τη νομισματική της πολιτική ώστε να βασίζεται περισσότερο στην οικονομική ανάπτυξη και τις μεταβολές των τιμών, μετέδωσε το κινεζικό πρακτορείο Xinhua, επικαλούμενο τα συμπεράσματα συμβουλίου υψηλόβαθμων αξιωματούχων της κυβέρνησης του Πεκίνου, στο οποίο παραβρέθηκε και ο Κινέζος πρόεδρος, Σι Τζινπίγκ.

«Η νομισματική πολιτική χρειάζεται να είναι σωστά συντονισμένη, ούτε πολύ αυστηρή, ούτε πολύ χαλαρή και θα πρέπει να αναπροσαρμόζεται εγκαίρως και με βάσει τις προβλέψεις για την οικονομική ανάπτυξη και τις μεταβολές στις τιμές», ήταν το βασικό συμπέρασμα της Κεντρικής Επιτροπής Χρηματοπιστωτικών και Οικονομικών Υποθέσεων.

Οι αγορές διερωτώνται εάν οι αρχές του Πεκίνου προγραμματίζουν νέα μέτρα στήριξης για τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία παγκοσμίως, μετά τα απροσδόκητα θετικά στοιχεία που δόθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα στη δημοσιότητα.

Το ΑΕΠ της Κίνας αναπτύχθηκε με σταθερούς ρυθμούς 6,4% στο πρώτο τρίμηνο, αψηφώντας τις προσδοκίες για ακόμη χαμηλότερες ταχύτητες. Η βιομηχανική παραγωγή, πωλήσεις λιανικής και επενδύσεις αυξήθηκαν τον Μάρτιο με ρυθμούς ταχύτερους των προσδοκιών, καθώς τα μέτρα τόνωσης της ανάπτυξης που εφαρμόζουν οι αρχές τους τελευταίους μήνες αρχίζουν να αποδίδουν καρπούς.

Η ανάπτυξη του κινεζικού «δράκου» επιβραδύνθηκε σε ναδίρ 30ετίας πέρυσι, στο 6,6%, λυγίζοντας υπό το βάρος των ισχνών επενδύσεων και της εμπορικής αντιπαράθεσης με τις ΗΠΑ.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα