Ε.Ε.: Υπεγράφη η συμφωνία με ΗΠΑ για τον οίνο

Παρασκευή, 10 Μαρτίου 2006 13:08

Μετά από 20 έτη διαπραγματεύσεων, η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι Ηνωμένες Πολιτείες υπέγραψαν σήμερα στο Λονδίνο διμερή συμφωνία για το εμπόριο οίνου.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της Επιτροπής, η συμφωνία, που εγκρίθηκε από τους υπουργούς Γεωργίας της ΕΕ το Δεκέμβριο του 2005, θα βοηθήσει τους οινοπαραγωγούς της ΕΕ να συνεχίσουν την επιτυχή τους πορεία στην αγορά των ΗΠΑ, η οποία είναι μακράν η μεγαλύτερη αγορά εξαγωγής οίνου από την ΕΕ.

Τα κύρια στοιχεία της συμφωνίας είναι τα εξής:

Ορισμένες ονομασίες ευρωπαϊκών οίνων, όπως οι ονομασίες Port, Sherry και Champagne, θεωρούνται επί του παρόντος ως ημιγενικοί όροι στις ΗΠΑ. Με βάση τη συμφωνία θα είναι περιορισμένη η χρήση των ονομασιών αυτών στις ΗΠΑ. Οι ΗΠΑ αναλαμβάνουν να αλλάξουν το νομικό καθεστώς των όρων αυτών, ώστε η χρήση τους μελλοντικώς να περιοριστεί σε οίνους προέλευσης ΕΕ.

Είναι αποδεκτές υφιστάμενες οινολογικές πρακτικές στις ΗΠΑ που δεν καλύπτονται από παρεκκλίσεις στην ΕΕ. Ωστόσο, οι εξαγωγές αυτών των οίνων από τις ΗΠΑ θα καταστούν δυνατές μόνον εφόσον αλλάξει το νομικό καθεστώς των ημιγενικών ονομασιών. Νέες οινολογικές πρακτικές των ΗΠΑ θα αναλυθούν και θα γίνουν αποδεκτές από την ΕΕ εφόσον δεν αποτελέσουν αντικείμενο ένστασης. Τούτο δεν συνιστά αμοιβαία αναγνώριση.

Επιπλέον, οίνοι από την ΕΕ εξαιρούνται από τις απαιτήσεις πιστοποίησης των ΗΠΑ του έτους 2004.

Οι ΗΠΑ και η ΕΕ συμφώνησαν να επιλύσουν διμερή ζητήματα μέσω ανεπίσημων διμερών διαβουλεύσεων και όχι μέσω μηχανισμών επίλυσης διαφορών.

Η ετήσια αξία των εξαγωγών οίνου από την ΕΕ στις ΗΠΑ ανέρχεται σε περισσότερο από 2 δισεκατομμύρια ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί σε περίπου 40% των εξαγωγών οίνου από την ΕΕ. Η συμφωνία αυτή αποτελεί σαφή απόδειξη ότι οι ΗΠΑ και η ΕΕ είναι σε θέση να επιλύσουν σοβαρά και πολύπλοκα ζητήματα με διμερείς διαπραγματεύσεις και ότι οι δύο πλευρές είναι αποφασισμένες να ενεργήσουν με τον τρόπο αυτό στο μέλλον. Η ΕΕ και οι ΗΠΑ θα ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις εντός 90 ημερών για μια πιο φιλόδοξη συμφωνία σε δεύτερη φάση.

«Είμαι ενθουσιασμένη που κατέστη επιτέλους δυνατόν να τεθεί σε ισχύ αυτή η συμφωνία και υψώνω το ποτήρι μου για να ευχαριστήσω τους διαπραγματευτές για τις προσπάθειες που κατέβαλαν», δήλωσε η κα Mariann Fischer Boel, Επίτροπος αρμόδια για την Γεωργία και την Αγροτική Ανάπτυξη.

«Η συμφωνία αυτή θα διευκολύνει την πρόσβαση οίνων από την ΕΕ στην κερδοφόρα αγορά των ΗΠΑ, όπου οι καταναλωτές εκτιμούν ιδιαιτέρως την ποιότητα και τη μακρόχρονη ιστορία των οίνων μας. Υπό συνθήκες αυξανόμενου ανταγωνισμού που επικρατεί σήμερα στην αγορά, είναι κεφαλαιώδους σημασίας η εξάλειψη περιττών και επαχθών εμποδίων στους οινοπαραγωγούς μας, που θεωρώ ότι είναι οι καλύτεροι στον κόσμο. Η ΕΕ αποδίδει ιδιαίτερη σημασία στην κατάλληλη προστασία των γεωγραφικών ενδείξεων των οίνων της εκτός ΕΕ».

Οι διαπραγματευτές από την ΕΕ και τις ΗΠΑ κατέληξαν σε συμφωνία στα τέλη του προηγούμενου καλοκαιριού και η συμφωνία μονογραφήθηκε στην Ουάσιγκτον, στις 14 Σεπτεμβρίου 2005.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα