Τα ελληνικά προϊόντα κινδυνεύουν να συμπαρασυρθούν στην εμπορική διένεξη που έχει ξεσπάσει μεταξύ ΗΠΑ και Ε.Ε.και η Ελλάδα θα πρέπει να καθορίσει μια κοινή γραμμή, ανέφερε ο υπουργός Γεωργίας Σταύρος Αραχωβίτης. Σύμφωνα με τον κ. Αραχωβίτη πρόκειται για έναν «πόλεμο», ο οποίος «δεν αφορά άμεσα την Ελλάδα αλλά η χώρα μας βρίσκεται να πλήττεται, τα ελληνικά προϊόντα βρίσκονται να πλήττονται» εκφράζοντας ωστόσο την αισιοδοξία του πως «τόσο τα ελληνικά προϊόντα όσο και η έκβαση του όλου θέματος θα είναι ευνοϊκή για όλους μας».
Ο καθορισμός μιας κοινής γραμμής απέναντι στον «πόλεμο δασμών» που έχει ξεσπάσει ανάμεσα σε ΗΠΑ και Ευρωπαϊκή Ένωση, ως συνέπεια των επιδοτήσεων προς την αμερικανική εταιρεία αεροσκαφών, Boeing και την αντίστοιχη ευρωπαϊκή, Airbus, και ενδέχεται να πλήξει και τα ελληνικά προϊόντα, ήταν το κύριο θέμα συζήτησης στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε, μεταξύ της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και των παραγωγικών φορέων της χώρας.
Στη συζήτηση έλαβαν μέρος ο αρμόδιος υπουργός, Σταύρος Αραχωβίτης, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου, Νίκος Αντώνογλου καθώς και ο γενικός γραμματέας Αγροτικής Πολιτικής και Διαχείρισης των Κοινοτικών Πόρων του ΥΠΑΑΤ, Χαράλαμπος Κασίμης, καθώς και υπηρεσιακά στελέχη από τα υπουργεία Εξωτερικών και Οικονομίας & Ανάπτυξης.
Από την πλευρά των παραγωγικών φορέων στη συνάντηση συμμετείχαν, μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Αμπέλου και Οίνου (ΕΔΟΑΟ), Γιάννης Βογιατζής, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Μεταποιητών Τυποποιητών Εξαγωγέων Επιτραπέζιων Ελιών (ΠΕΜΕΤΕ), Νέλος Γεωργούδης, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Τυποποιήσεως Ελαιολάδου (ΣΕΒΙΤΕΛ), Γρηγόρης Αντωνιάδης, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Γαλακτοκομικών Προϊόντων (ΣΕΒΓΑΠ), Χρήστος Αποστολόπουλος και ο γενικός διευθυντής του Συνδέσμου Ελληνικών Θαλασσοκαλλιεργειών (ΣΕΘ), Ιωάννης Πελεκανάκης.
Ο κ. Αραχωβίτης υπογράμμισε ότι το «μέτωπο» που θα διαμορφωθεί «θα είναι ένα κοινό ευρωπαϊκό μέτωπο» καθώς «η χώρα μας ως κράτος μέλος της Ε.Ε. συνδιαμορφώνει με όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση κοινό μέτωπο απέναντι σε αυτήν την απειλή». Σημείωσε ότι οι σχέσεις ανάμεσα σε Ελλάδα και ΗΠΑ «βρίσκονται ίσως στο καλύτερο επίπεδο που έχουν βρεθεί ποτέ, ενδεχομένως, ιστορικά. Έχουμε πολύ καλές διπλωματικές σχέσεις, έχουμε πολύ καλές εμπορικές σχέσεις, δεν θέλουμε να διαταράξουμε αυτές τις σχέσεις».
Σύμφωνα με τον κ. Αραχωβίτη πρόκειται για έναν «πόλεμο», ο οποίος «δεν αφορά άμεσα την Ελλάδα αλλά η χώρα μας βρίσκεται να πλήττεται, τα ελληνικά προϊόντα βρίσκονται να πλήττονται» εκφράζοντας ωστόσο την αισιοδοξία του πως «τόσο τα ελληνικά προϊόντα όσο και η έκβαση του όλου θέματος θα είναι ευνοϊκή για όλους μας».
Ζήτησε από όλες τις πλευρές να επικρατήσει «ψυχραιμία και λογική πάνω από όλα» θυμίζοντας ότι «οι προσπάθειες της ελληνικής πλευράς και του υπουργείου έφερε θετικά αποτελέσματα στην απειλή που είχαμε από την πλευρά των ΗΠΑ στη φέτα.
Η απόφαση της αμερικανικής κυβέρνησης να επιβάλει πρόσθετους δασμούς σε προϊόντα ελιάς έχει «θορυβήσει» στελέχη του επιχειρηματικού κόσμου της χώρας μας που ασχολούνται με τον κλάδο της ελιάς και του ελαιόλαδου.
Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Τυποποιήσεως Ελαιολάδου (ΣΕΒΙΤΕΛ), Γρηγόρης Αντωνιάδης τόνισε «Δεν ξέρουμε τι δασμοί θα μπουν στο ελαιόλαδο και σε άλλα προϊόντα αλλά εκτιμούμε ότι θα είναι υψηλοί. Έχει ξεσηκωθεί και η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Ελαιολάδου». Όμως, όπως είπε «εάν οι δασμοί είναι υψηλοί, θα "κλείσει" η αγορά της Αμερικής και αυτό γιατί κανένας Αμερικανός καταναλωτής δε θα επιλέξει να αγοράσει ελαιόλαδο σε διπλή τιμή» κάτι που όπως επεσήμανε «δεν είναι καλό για κανέναν, ούτε για τους παραγωγούς ούτε για τους εξαγωγείς».