Ασιατικά Χρηματιστήρια

Δευτέρα, 13 Μαρτίου 2006 07:01

ΑΝΟΔΙΚΑ κινήθηκαν οι ασιατικές μετοχές, με τον δείκτη Nikkei 225, να ανέρχεται στα υψηλότερα επίπεδα τεσσάρων εβδομάδων. Οι μετοχές των εξαγωγικών εταιρειών, συμπεριλαμβανομένων των μετοχών της Honda Motor Co. και της Samsung Electronics Co. μετά την ανακοίνωση ότι στις ΗΠΑ δημιουργήθηκαν περισσότερες θέσεις εργασίας απ΄ό,τι αναμενόταν, σε συνδυασμό με την άνοδο του δολαρίου έναντι των νομισμάτων της περιφέρειας.

Ο Morgan Stanley Capital International Asia-Pacific Index, ο οποίος αποτελείται από 1.039 μετοχές εταιρειών της περιφέρειας, σημείωνε άνοδο 1,2%, φθάνοντας στις 126,27 μονάδες, στη 1:17 μ.μ. στο Τόκυο. Και οι 10 κλάδοι που τον αποτελούν σημείωναν κέρδη.

Στην Ιαπωνία ο Nikkei σημείωσε άνοδο 1,2%, φθάνοντας στις 16.303,98 μονάδες, οδεύοντας να κλείσει στα υψηλότερα επίπεδα από τις 9 Φεβρουαρίου, ενώ ο Topix κέρδιζε 1,3%. Η οικονομία της Ιαπωνίας αναπτύχθηκε με ετήσιο ρυθμό 5,4% το τέταρτο τρίμηνο, επιβεβαιώνοντας ότι η επέκταση ήταν τρεις φορές μεγαλύτερη της αντίστοιχης των ΗΠΑ και της Ευρώπης.

Ανοδικά κινήθηκαν και οι λοιποί δείκτες στην περιφέρεια, εκτός από τους δείκτες στην Ινδονησία. Στην Αυστραλία, ο S&P/ASX 200 Index σημείωσε άνοδο 1,1%, καθώς η Patrick Corp. και η Toll Holdings Ltd. σημείωσαν τη μεγαλύτερη άνοδο μεταξύ των μετοχών του περιφερειακού δείκτη MSCI. Ο ανώτατος εκτελεστικός διευθυντής της Τoll, Paul Little, σηματοδότησε την αύξηση της προφοράς για την Patrick, τη μεγαλύτερη εταιρεία διαχείρισης λιμένων της Αυστραλίας.

Στις ΗΠΑ, ο Dow Jones Industrial Average (DJIA), αναρριχήθηκε 1% στις 10 Μαρτίου, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη άνοδο σε περίπου ένα μήνα, μετά την ανακοίνωση της κυβέρνησης ότι οι εργοδότες στη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου, αύξησαν τον περασμένο μήνα το προσωπικό τους κατά 243.000 ανθρώπους, περισσότερους από τις 210.000 νέες θέσεις εργασίας, που προέβλεπαν οι οικονομικοί αναλυτές που ρωτήθηκαν από το Bloomberg.

Την εβδομάδα που πέρασε το γιέν υποχώρησε 2,3% έναντι του δολαρίου των ΗΠΑ, σημειώνοντας τις μεγαλύτερες απώλειες από την εβδομάδα που έληξε στις 4 Νοεμβρίου. Προσφάτως διαπραγματεύθηκε στα 118,85 γιέν, ανά δολάριο. Την περασμένη εβδομάδα, το ουόν της Ν. Κορέας, υποχώρησε 0,9% έναντι του δολαρίου, σημειώνοντας τις μεγαλύτερες απώλειες από τις 21 Οκτωβρίου, σύμφωνα με την Seoul Money Brokerage Services Ltd.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα