Veolia: 59% υψηλότερα τα κέρδη το 2005

Δευτέρα, 13 Μαρτίου 2006 09:56

ΑΥΞΗΣΗ 59%, σημείωσαν στο σύνολο της χρήσης τα καθαρά κέρδη της Veolia Environnement SA, της μεγαλύτερης εταιρείας ύδρευσης στον κόσμο, αποτέλεσμα της μείωσης του κόστους, σε συνδυασμό με τα νέα συμβόλαια στην Ευρώπη και την Ασία.

Τα κέρδη της στο σύνολο της χρήσης αυξήθηκαν στα 623 εκατ. ευρώ (744 εκατ. δολ.) από 392 εκατ. ευρώ, πριν από ένα χρόνο, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση της εταιρείας. Οι πωλήσεις της, σημείωσαν αύξηση 12%, φθάνοντας στα 25,2 δισ. ευρώ.

Με επικεφαλής τον Henri Proglio, 56 ετών, η Veolia, εκτιμά ότι οι πωλήσεις της φέτος θα αυξηθούν 8%, καθώς τα νέα συμβόλαια ύδρευσης και απορριμμάτων. Η Veolia, που προμηθεύει νερό σε 110 εκατ. ανθρώπους και ανακυκλώνει απορρίμματα για περίπου 74 εκατ. μειώνει το χρέος της και με την πώληση περιουσιακών στοιχείων, προκειμένου να επικεντρώσει το ενδιαφέρον της στην ύδρευση και την διαχείριση απορριμμάτων.

Η Veolia ευνοείται, καθώς η γαλλική ανταγωνίστριά της με έδρα το Παρίσι, Suez SA, αυξάνει το ενδιαφέρον της στην ενέργεια στην Ευρώπη, καθώς οι τιμές ηλεκτρικής ενεργείας και αερίου βρίσκονται σε επίπεδα ρεκόρ. Η Suez, σχεδιάζει να συγχωνευθεί με την Gaz de France SA, τη μεγαλύτερη εταιρεία διανομής φυσικού αερίου της Γαλλίας.

Το μεγαλύτερο τμήμα της Veolia, αυτό της ύδρευσης, αύξησε τις πωλήσεις της κατά 14%, στα 8,9 δισ. ευρώ, αποτέλεσμα των νέων συμβολαίων που υπέγραψε στην Ευρώπη με εταιρείες, όπως η γερμανική Braunschweig, σύμφωνα με σχετική της ανακοίνωση στις 3 Φεβρουαρίου. Η εταιρεία επίσης έχει συμβόλαια στη Δημοκρατία της Τσεχίας, την Κίνα και την Ιαπωνία, σύμφωνα με την ίδια.

Η εταιρεία σκέφτεται να πουλήσει μερίδιο αξίας 1 δισ. δολ. στην Southern Water Plc τη βρετανική εταιρεία αξίας 2,3 δισ. λιρών Αγγλίας, σύμφωνα με την ετήσια επισκόπηση του Office of Water Services της Βρετανίας, που δημοσιεύθηκε τον Απρίλιο, αξιολογώντας το μερίδιο 25% στα 575 εκατ. λίρες.

Η Veolia ανακοίνωσε ότι θα διανείμει μέρισμα 85 σεντς ανά μετοχή, 25% υψηλότερο του μερίσματος το 2004. Η εταιρεία είπε ότι θέλει να αυξήσει το μέρισμά της τουλάχιστον 15% το 2006.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα