Αποχαιρετά τη χρυσή εποχή της ανάπτυξης η Γερμανία

Υποβάθμιση προβλέψεων για ΑΕΠ στο 0,5% λόγω μείωσης εξαγωγών
Πέμπτη, 18 Απριλίου 2019 13:00
REUTERS/Fabian Bimmer

Από την έντυπη έκδοση

Της Αγγελικής Κοτσοβού
[email protected]

Tέλος η «χρυσή εποχή» για τη γερμανική οικονομία, με την κυβέρνηση του Βερολίνου να υποβαθμίζει κατά το ήμισυ την πρόβλεψή της για την ανάπτυξη του 2019, αναμένοντας τους βραδύτερους ρυθμούς εξαετίας. Η υποβάθμιση των προβλέψεων για το ΑΕΠ στο 0,5% φέτος αντικατοπτρίζει ταχύτερη επιβράδυνση, που οφείλεται στην ύφεση του μεταποιητικού κλάδου και στις προκλήσεις που καλούνται να αντιμετωπίσουν οι Γερμανοί εξαγωγείς.

Ο εξαγωγικός κλάδος προσπαθεί να αντεπεξέλθει στην αδύναμη ζήτηση, στις εμπορικές εντάσεις που πυροδοτεί το δόγμα Τραμπ «Πρώτα η Αμερική» και στην επιχειρηματική αβεβαιότητα εξαιτίας του Brexit.

Οι δύσκολες εμπορικές συνθήκες συνεπάγονται ότι η εσωτερική ζήτηση, που στηρίζεται στα επίπεδα-ρεκόρ απασχόλησης, στις μισθολογικές αυξήσεις και στο χαμηλό κόστος δανεισμού, αναμένεται να αποτελέσει τη βασική κινητήριο δύναμη για την ανάπτυξη του γερμανικού ΑΕΠ φέτος και την επόμενη χρονιά.

Το ΑΕΠ της μεγαλύτερης οικονομίας στην Ευρώπη θα αναπτυχθεί κατά 0,5% το 2019, όπως δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας Πέτερ Αλτμάιερ, παρουσιάζοντας τις εαρινές προβλέψεις. Είναι η δεύτερη φορά μέσα σε τρεις μήνες που το Βερολίνο αναθεωρεί προς τα κάτω τις οικονομικές του προβλέψεις. Τον Ιανουάριο είχε υποβαθμίσει την πρόβλεψή του για ανάπτυξη στο 1% φέτος από 1,8%. Για το 2020 αναμένεται επιτάχυνση των ρυθμών ανάπτυξης στο 1,5%, χάρη στην καταναλωτική δραστηριότητα.

Όπως δήλωσε ο κ. Αλτμάιερ, η επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας, οι εμπορικές αντιπαραθέσεις και η αβεβαιότητα που προκαλεί το Brexit ασκούν πιέσεις στη γερμανική οικονομία. Στο εσωτερικό, παράγοντες όπως οι αυστηρότεροι κανονισμοί για τις εκπομπές ρύπων και η ασυνήθιστα χαμηλή στάθμη του Ρήνου, προκαλούν προβλήματα στην προσφορά και την παραγωγή.

Οι ρυθμοί αύξησης των εισαγωγών αναμένεται να υπερβούν τις εξαγωγές τόσο το 2019 όσο και το 2020, γεγονός που αναμένεται να συμβάλει σε μεγαλύτερη μείωση του εμπορικού πλεονάσματος. «Το υφιστάμενο πλεόνασμα τρεχουσών συναλλαγών θα συνεχίσει να συρρικνώνεται και θα υποχωρήσει στο 6,4% του ΑΕΠ το 2020» ανέφερε το υπουργείο Οικονομίας στην εαρινή του πρόβλεψη.

Κίνητρα και επιδόματα

Κυβερνητικά κίνητρα, όπως οι αυξήσεις στα επιδόματα παιδιού και στις συντάξεις για τις μητέρες, αναμένεται να δώσουν μεγαλύτερη ώθηση στην οικονομία φέτος, εκτίμησε ο κ. Αλτμάιερ. Ο ίδιος κάλεσε τους Σοσιαλδημοκράτες -που συμμετέχουν στον κυβερνητικό συνασπισμό- να υποστηρίξουν τις φοροελαφρύνσεις προς τις επιχειρήσεις, ενώ απέρριψε το αίτημά τους για δημοσιονομικά μέτρα τόνωσης της κατανάλωσης. Όπως δήλωσε ο κ. Αλτμάιερ, η κυβέρνηση θα πρέπει να εστιάσει το ενδιαφέρον της στη στήριξη του επιχειρηματικού τομέα, με περιορισμό της γραφειοκρατίας και ελάφρυνση του φορολογικού βάρους.

«Οι καλές εποχές για την οικονομία έχουν παρέλθει», παραδέχτηκε ο γενικός διευθυντής του Γερμανικού Συνδέσμου Βιομηχάνων (BDI) Γιοακίμ Λανγκ.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα