Με λίστα 20 δισ. δολαρίων απαντά η Ε.Ε. στις απειλές των ΗΠΑ για δασμούς

Τετάρτη, 17 Απριλίου 2019 17:43
UPD:17:46
EPA/ERIK S. LESSER

Αεροσκάφη, τρακτέρ, τρόφιμα, αλλά και γυναικείες τσάντες συγκαταλέγονται στη λίστα των αμερικανικών προϊόντων, συνολικού ύψους 20 δισ. δολαρίων, που εισάγονται στην Ευρωπαϊκή Ένωση και που είναι υποψήφια για την επιβολή δασμών, στο πλαίσιο της διαμάχης που έχει ξεσπάσει μεταξύ Βρυξελλών και Ουάσιγκτον εξαιτίας των επιδοτήσεων προς τις Boeing και Airbus.

Η Ε.Ε. έστειλε «σήμα» στις αρχές της εβδομάδας ότι είναι σε ετοιμότητα για την έναρξη διαπραγματεύσεων με τις ΗΠΑ προς την κατεύθυνση της μείωσης των δασμών, σήμερα όμως παρουσίασε περισσότερες λεπτομέρειες στα σχέδιά της να επιβάλει αντίποινα, σε μια εξέλιξη που θα άνοιγε νέο μέτωπο στον εμπορικό πόλεμο και που θα μπορούσε να οδηγήσει στην επιβολή εκατέρωθεν δασμών σε αμερικανικά και ευρωπαϊκά αγαθά.

Ουάσιγκτον και Βρυξέλλες διασταυρώνουν εδώ και σχεδόν 15 χρόνια τα ξίφη τους στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου εξαιτίας των επιδοτήσεων που λαμβάνουν η αμερικανική εταιρεία αεροσκαφών Boeing και η ανταγωνίστριά της στην Ευρώπη, Airbus.

Η Ουάσιγκτον έδωσε την προηγούμενη εβδομάδα στη δημοσιότητα λίστα επτά σελίδων με ευρωπαϊκά προϊόντα, από μεγάλα αεροσκάφη μέχρι κρασί και γαλακτοκομικά, τα οποία ενδεχομένως να δασμολογηθούν. Οι Βρυξέλλες έδωσαν σήμερα τη δική τους λίστα με αμερικανικά αγαθά, αξίας 20 δισ. δολαρίων, που εισάγονται στην ευρωπαϊκή αγορά.

Η λίστα 11 σελίδων περιλαμβάνει μεγάλο εύρος γεωργικών προϊόντων, από αποξηραμένα φρούτα μέχρι κέτσαπ, καθώς και κατεψυγμένα ψάρια, καπνό, τσάντες, τρακτέρ, ελικόπτερα και κονσόλες βιντεοπαιχνιδιών.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα