ΤτΕ: Ανάπτυξη 3,5% και πληθωρισμός γύρω στο 2,5% το 2002

Δευτέρα, 03 Δεκεμβρίου 2001 17:00
UPD:17:02

Αισιόδοξος για την πορεία της ελληνικής οικονομίας εμφανίστηκε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ) Λουκάς Παπαδήμος, παρουσιάζοντας τα βασικά σημεία της ενδιάμεσης έκθεσης για τη Νομισματική Πολιτική.

Η Τράπεζα της Ελλάδος εκτιμά ότι ο ρυθμός ανόδου του ΑΕΠ από 4,5% το 2000 θα περιοριστεί στο 4% περίπου το 2001. Ο ρυθμός αυτός, όπως τονίζεται στην έκθεση, είναι υπερδιπλάσιος από τον εκτιμώμενο για τη ζώνη του ευρώ ως σύνολο.

Οσον αφορά στο 2002, η αβεβαιότητα που συνδέεται με το παγκόσμιο οικονομικό και πολιτικό περιβάλλον είναι ιδιαίτερα αυξημένη. Συνακόλουθα, η ΤτΕ προβλέπει ότι ο ρυθμός ανόδου του ελληνικού ΑΕΠ θα σημειώσει μικρή υποχώρηση έως και κατά μισή ποσοστιαία μονάδα (στο 3,5%).

Οσον αφορά στον πληθωρισμό, η επιβράδυνση της παγκόσμιας ζήτησης, σε συνδυασμό με την μείωση των τιμών των εισαγομένων προιόντων, θα συμβάλλουν στην αποκλιμάκωση του πληθωρισμού στην χώρα μας. Με βάση τις παραδοχές που κάνει η ΤτΕ, ο ετήσιος ρυθμός του πληθωρισμού εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί σε επίπεδο χαμηλότερο του 3% μέχρι και το Δεκέμβριο του 2001.

Ο μέσος ετήσιος πληθωρισμός για ολόκληρο το 2001 εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί σε επίπεδο ελαφρώς χαμηλότερο από το 3,5%, ενώ για το 2002 θα μειωθεί αισθητά σε επίπεδο γύρω στο 2,5%.

Ωστόσο ο κ. Παπαδήμος επισήμανε ότι η προβλεπόμενη επιβράδυνση της εγχώριας και της εξωτερικής ζήτησης αποτελεί πρόσθετο λόγο για την άσκηση συγκρατημένης τιμολογιακής πολιτικής από τις επιχειρήσεις. Επίσης η ΤτΕ εκτιμά ότι ο ρυθμός ανόδου της παραγωγικότητας θα υποχωρήσει ελαφρώς, δεδομένου ότι ανάλογη υποχώρηση θα σημειώσει και ο ρυθμός ανόδου του ΑΕΠ, ενώ ο ρυθμός ανόδου της απασχόλησης θα παραμείνει μάλλον σταθερός.

Σε κάθε περίπτωση, όπως επισήμανε ο κ. Παπαδήμος, για τις μισθολογικές αυξήσεις του 2002, οι κοινωνικοί εταίροι θα πρέπει να λάβουν υπόψη τους την σημαντική υποχώρηση του πληθωρισμού, την ενίσχυση κατά 1% του διαθεσίμου εισοδήματος των εργαζομένων ως αποτέλεσμα των πρόσφατων φορολογικών μεταρρρυθμίσεων και τρίτον, τον ρυθμό ανόδου του κόστους εργασίας ανά μονάδα προϊόντος, ο οποίος στην Ελλάδα παραμένει υψηλότερος από ό,τι στην ευρωζώνη.

Αναφορικά με το ενδεχόμενο αύξησης των τιμών ορισμένων προϊόντων λόγω της εισαγωγής του ευρώ, ο κ. Παπαδήμος ανέφερε ότι ο κίνδυνος αδικαιολόγητων ή συγκαλυμμένων αυξήσεων τιμών από στρογγυλοποιήσεις ή μετατροπές από δραχμές σε ευρώ είναι περιορισμένος.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα