Επενδυτική ευφορία

Στα υψηλότερα των τελευταίων 4,5 ετών η Ευρώπη
Τρίτη, 14 Μαρτίου 2006 00:01

ΣΤΑ ΥΨΗΛΟΤΕΡΑ επίπεδα των τελευταίων 4,5 χρόνων απογείωσε τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια η φρενίτιδα συγχωνεύσεων και εξαγορών, αλλά το κλείσιμο μεγάλων συμφωνιών πυροδότησε επενδυτική ευφορία και στη Wall Street, αμβλύνοντας τις ανησυχίες για τα επιτόκια.

Η ανακοίνωση νέων εξαγορών και συγχωνεύσεων ανέβασε το ηθικό των επενδυτών, καθώς ενισχύθηκε η αισιοδοξία τους για την περαιτέρω πορεία των χρηματιστηριακών δεικτών και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού, γεγονός που αντισταθμίζει την αβεβαιότητα για την προοπτική των επιτοκίων.

Μεταξύ των ανοδικών μετοχών, της North Fork Bancorp και της Knight Ridder, για τις οποίες και έγινε γνωστό ότι δέχθηκαν να εξαγοραστούν. Επίσης, άλμα σημειώνει και η μετοχή του NYSE Group, με την ώθηση να δίνει δημοσίευμα σύμφωνα με το οποίο ενδιαφέρεται ο όμιλος να κάνει προσφορά για την εταιρεία του Χρηματιστηρίου του Λονδίνου.

Στο Nasdaq δίνει ώθηση η μετοχή της Apple, ύστερα από αναβάθμιση της μετοχής της από τη Citigroup Investment Research.

Η αξία των εξαγορών, που ανακοινώθηκε χθες, ανέρχεται σε 25 δισ. δολ., ενώ από την αρχή του έτους έχουν ανακοινωθεί εξαγορές της τάξης των 332,7 δισ. δολ., ποσό που είναι 30% υψηλότερο σε σχέση με την ίδια περίοδο του 2005 και το μεγαλύτερο από το 2000.

Καταλυτικός παράγοντας για την πορεία της Wall αλλά και γενικότερα της αμερικανικής οικονομίας είναι τα στοιχεία που ανακοινώνονται αυτή την εβδομάδα για τις λιανικές πωλήσεις και τις τιμές καταναλωτή. Επίσης, σε ό,τι αφορά την κεφαλαιαγορά, θα την επηρεάσουν και τα αποτελέσματα μεγάλων επενδυτικών ομίλων, όπως της Goldman Sachs και της Lehman Brothers, που ανακοινώνονται αυτή την εβδομάδα.

Ειδικότερα, τα αποτελέσματα της Goldman ανακοινώνονται σήμερα και της Lehman αύριο και, σύμφωνα με τους αναλυτές, ίσως οδηγήσουν σε ένα ιδιαίτερα κερδοφόρο για τη Wall Street τρίμηνο.

Στο χρηματιστήριο του Τόκιο, ο δείκτης Nikkei έκλεισε με κέρδη 1,53% στις 16.361,51 μονάδες.

ΝΑΝΣΥ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα