3V: Ξεπέρασε την UBS και άλλες τράπεζες

Τρίτη, 14 Μαρτίου 2006 09:29

Η 3V Asset Management, του Bernhard Signorell, με τρεις υπαλλήλους στο γραφείο της στη Ζυρίχη, αφήνει πίσω τους μεγαλύτερους διαχειριστές κεφαλαίων στον κόσμο.

Το γραφείο τους, Swiss Small & Mid Cap Fund, είχε τις καλύτερες αποδόσεις επενδύσεων αμοιβαίων κεφαλαίων σε τοπικές μετοχές το δωδεκάμηνο που έληξε στις 28 Φεβρουαρίου. Απέδωσαν 53%, έναντι 36%, που απέδωσαν οι 225 μετοχές που αποτελούν τον Swiss Performance Index, σύμφωνα με τους υπολογισμούς του Bloomberg. Το κεφάλαιο, ύψους 391 εκατ. ελβετικών φράγκων (297 εκατ. δολ.), ξεπέρασε επίσης και τους 169 ανταγωνιστές του, τα τρία τελευταία χρόνια.

Το fund του Signorell, επικεντρώνει το ενδιαφέρον του σε εταιρείες, με χρηματιστηριακή αξία όχι μεγαλύτερη του ενός δισ. ελβετικών φράγκων. Το μεγαλύτερο fund της χώρας, Switzerland Equity ύψους 3,1 δισ. δολ. της UBS AG, επικεντρώνει περισσότερο το ενδιαφέρον του σε ελβετικά blue chips, όπως στην φαρμακοβιομηχανία Novartis AG και στη μεγαλύτερη εταιρεία τροφίμων στον κόσμο, Nestle SA, της οποίας η χρηματιστηριακή αξία είναι 158 δισ. ελβετικά φράγκα. Απέφερε 34%, το τελευταίο δωδεκάμηνο».

«Τα πραγματικά μαργαριτάρια, δεν βρίσκονται ποτέ μεταξύ των μεγάλων εταιρειών, ανέφερε ο Signorell, 46 ετών, σε συνέντευξή του. Η μεγαλύτερη επένδυση του Signorell είναι στη χημική εταριεία Gurit-Heberlein AG, η οποία δεν συγκαταλέγεται ούτε μεταξύ των μεγαλυτέρων 60 μετοχών του δείκτη του, Swiss Small & Middle Companies Index.

Οι μετοχές της Gurit-Heberlein, που εδρεύει την πόλη Wattwil, σημείωσαν άνοδο 46% το τελευταίο δωδεκάμηνο και αυτές της Novartis, της μεγαλύτερης επένδυσης στο κεφάλαιο της UBS, σημείωσαν άνοδο 21%. Ο δείκτης απέδωσε 31%.

Στην πρώτη θέση πια, το 3V fund δεν μεταφέρει απλώς τις αποδόσεις, σε επενδύσεις που διαχειρίζεται η UBS η μεγαλύτερη διαχειρίστρια κεφαλαίων στον κόσμο, με περίπου 2,6 τρισ. ελβετικά φράγκα σε περιουσιακά στοιχεία. Οι Ελβετοί διαχειριστές αμοιβαίων κεφαλαίων, συμπεριλαμβανομένων ιδιωτικών τραπεζών, όπως η Julius Baer Holding AG και η Pictet & Cie, διαχειρίζονται περίπου 577 δισ. ελβετικά φράγκα, σύμφωνα με την Swiss Funds Association, με έδρα τη Βασιλεία της Ελβετίας.

«Δεν ανησυχούμε για το τι κάνουν οι ανταγωνιστές μας», επεσήμανε ο Signorell, συμπληρώνοντας: «Στην πραγματικότητα δεν μας νοιάζει τι κάνουν».

Η εταιρεία του Signorell στεγάζεται στον πέμπτο όροφο ενός κτιρίου γραφείων. Για να πάρει ιδέες για επενδύσεις, επισκέπτεται τις εταιρείες ή αγοράζει τις εκθέσεις των χρηματιστών. Μέχρι στιγμής φέτος, η ομάδα του, επισκέφθηκε περισσότερες από 100 εταιρείες, είπε.

Το τμήμα διαχείρισης κεφαλαίων της UBS, απασχολεί 2.861 ανθρώπους διεθνώς. Ο Dominik Brunner, που διαχειρίζεται το ελβετικό fund, έχει πρόσβαση σε 90 αναλυτές μετοχών παγκοσμίως.

Η UBS δημοσιοποιεί λεπτομέρειες για τις επενδύσεις του κεφαλαίου της στο Web site της. Η εκπρόσωπος της, Tatjana Domke, αρνήθηκε να σχολιάσει ή να αποκαλύψει το πόσοι διαχειριστές κεφαλαίων ή αναλυτές, καλύπτουν ελβετικές μετοχές.

Το 3V μπορεί να αξιοποιήσει το πλεονέκτημα του μεγέθους του, επειδή είναι ικανό να αγοράσει και να πουλήσει μετοχές, χωρίς να το καταλάβουν οι ανταγωνιστές του, σύμφωνα με τον Stefan Ruenzi, βοηθό καθηγητή οικονομικών του Centre for Financial Research, στην Κολωνία της Γερμανίας.

«Τα μικρότερα κεφάλαια είναι πιο ευκίνητα, επειδή μπορούν ευκολότερα να κάνουν πραγματικότητα τις επενδυτικές ιδέες», ανέφερε ο Ruenzi, συμπληρώνοντας: «Εάν πρέπει να διαπραγματευθούν εξ αιτίας των εισροών ή των εκροών, μπορούν να κάνουν το ίδιο με λιγότερη επίδραση της αγοράς».

Υπάρχουν όμως και μειονεκτήματα. Τα μικρότερα fund, χρεώνουν υψηλότερες αμοιβές, επειδή το κόστος της διαχείρισης κεφαλαίων, είναι συγκεκριμένη. Αυτό σημαίνει, ότι τα έξοδα διαχέονται σε μικρότερο αριθμό πελατών, σύμφωνα με τον Andreas Zingg, του Swiss Institute for Banking and Finance στο Πανεπιστήμιο του St. Gallen.

Ο δείκτης των συνολικών εξόδων του 3V fund, που περιλαμβάνει διοικητικά έξοδα, καθώς επίσης και αμοιβές διαχείρισης, είναι ίσος με 185 ελβετικά φράγκα, για κάθε 10.000 φράγκα επένδυσης, έναντι 150 φράγκων για επένδυση στο Switzerland Equity fund της UBS.

«Από οικονομικής άποψης, είναι καλύτερα να βρίσκεσαι σε ένα μεγάλο κεφάλαιο, επειδή υπάρχει συγκεκριμένο κόστος, όπως το κόστος του μάρκετινγκ και της διανομής», ανέφερε ο Zingg.

O Signorell, που σπούδασε σε κολλέγιο της Ζυρίχης, ήταν διαχειριστής κεφαλαίων και χρηματιστής στην Julius Baer από το 1983 έως το 1996. Αργότερα, πήγε στην UBS, πριν παραιτηθεί το 1999 για να κάνει τη δική του δουλειά. Τα κεφάλαια V, ξεχωρίζουν για την αξία τους, την αποτελεσματικότητά τους και την προοπτική τους, σύμφωνα με το Web site της εταιρείας.

Το 3V, μπορεί να επενδύσει μέχρι το 20% των κεφαλαίων του σε μεγαλύτερες εταιρείας και διαθέτει μέχρι και 49% μετρητά. Ο

Signorell, που εργάζεται μαζί με τον Markus Iseli και την Jeanette Rechsteiner, ψάχνει για εταιρείες, των οποίων οι μετοχές είναι φθηνές, έναντι των κερδών τους ή της αξίας των περιουσιακών τους στοιχείων.

Πέρυσι αγόρασε μετοχές στην ελβετική Bank Sarasin, επειδή διαπίστωσε ότι ήταν η φθηνότερη ελβετική τράπεζα για τους πλουσίους με χρηματιστηριακή αξία ίση του 3,2% των υπό διαχείριση στοιχείων της. Η ανταγωνίστριά της, Julius Baer, έχει αξία 4,3% των στοιχείων της και η επίσης ελβετική EFG International, έχει 12%.

Η αξία των ελβετικών τραπεζών θα αυξηθεί, είπε ο Signorell, καθώς ο κλάδος συνενώνεται. Πέρυσι, η Julius Baer αγόρασε τρεις ιδιωτικές τράπεζες και την GAM διαχείρισης κεφαλαίων από την UBS.

Η πώληση, είναι τόσο σημαντική όσο και η αγορά στην εξήγηση της επιτυχίας του κεφαλαίου, συμπλήρωσε ο Signorell, που αγόρασε μετοχές της Serono SA, της μεγαλύτερης εταιρείας βιοτεχνολογίας της Ευρώπης, μετά την υποχώρησή τους 15% το 2004, καθώς ανησυχία επικρατούσε ότι η εταιρεία ήταν πολύ εξαρτημένη από ένα μόνο σκεύασμα. Στην πραγματικότητα, πούλησε όλο του το μερίδιο τον Ιανουάριο, μετά την άνοδο της μετοχής 30% μέσα σε 12 εβδομάδες, καθώς εικάζετο ότι η εταιρεία με έδρα τη Γενεύη, θα εξαγοραζόταν.

«Όταν έφθασε τα 1.100 φράγκα, πούλησα τα πάντα», είπε ο Signorell. Οι μετοχές της εταιρείας, διαπραγματεύονται σήμερα στα περίπου 915 ελβετικά φράγκα η μία.

Ο Signorell, επικεντρώνει επίσης το ενδιαφέρον του στην αγορά μετοχών των οποίων η αξία έχει υποχωρήσει. Η πιο πρόσφατη αγορά του ήταν οι μετοχές της Synthes Inc., της μεγαλύτερης εταιρείας κατασκευής συσκευών βελτίωσης σπασμένων οστών. Οι μετοχές της, υποχώρησαν 6,4% τον περασμένο μήνα, καθώς ανακοίνωσε χαμηλότερα απ΄ό,τι αναμενόταν κέρδη.

Φέτος, αγόρασε επίσης μετοχές της εταιρείας παραγωγής λογισμικού για κινητά τηλέφωνα, Esmetrec, της οποίας οι μετοχές υποχώρησαν 26% στις 25 Ιανουαρίου. Ακόμη δεν είναι γνωστό εάν αυτές οι τοποθετήσεις θα αποδώσουν. Οι μετοχές και των δύο εταιρειών, συνέχισαν να υποχωρούν αυτόν τον μήνα.

«Δεν με ενδιαφέρει τι λέει οι κόσμος.. Όταν εισηγούνται «πούλα», εμείς αγοράζουμε την εταιρεία», κατέληξε ο Signorell.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα