Βρετανία: Η αγορά εργασίας αψηφά το Brexit

H μεγαλύτερη αύξηση της 10ετίας στους μισθούς
Τρίτη, 16 Απριλίου 2019 14:40
UPD:14:44
REUTERS/STEFAN WERMUTH

Μπορεί οι επιχειρήσεις να διαμαρτύρονται ότι η αβεβαιότητα για το Brexit παγώνει τα σχέδιά τους και η κεντρική τράπεζα της Βρετανίας να προειδοποιεί για ζοφερές συνέπειες στην οικονομία, αλλά οι ενδείξεις στην αγορά εργασίας της χώρας είναι άκρως ευοίωνες. 

Σύμφωνα με στοιχεία, που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα οι συνολικές απολαβές των εργαζομένων (μισθός+ μπόνους) αυξήθηκαν το τρίμηνο Δεκεμβρίου- Φεβρουαρίου κατά 3,5%. Πρόεκειται για τη μεγαλύτερη αύξηση από τα μέσα του 2008.

Η βρετανική αγορά εργασίας αψηφά στθερά το Βrexit, βοηθώντας έτσι τα νοικοκυριά να αντιμετωπίσουν τις άλλες «παρενέργειες» της αβεβαιότητας. Ο αριθμός των απασχολούμενων αυξήθηκε κατά 179.000 τον Φεβρουάριο , σε ευθυγράμμιση με τις προβλέψεις των ειδικών, με αποτέλεσμα το ποσοστό της ανεργίας να παραμείνει στο 3,9%, τα χαμηλότερα επίπεδα από το 1975, σύμφωνα με την βρετανική στατιστική υπηρεσία. 

Στα «αγκάθια», ωστόσο, είναι η υποτονική αύξηση της παραγωγικότητας- μόλις 0,5% το 2018, όταν ο ετήσιος μέσος όρος πριν από την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση ήταν 2%. 

Αναλυτές προειδοποιούν πάντως πως εάν η αγωνία για το Brexit παραταθεί για πολύ ακόμη, η απόφαση των επιχειρήσεων να παγώσουν επενδύσεις και ανοίγματα θα έχει αναπόφευκτα αντίκτυπο και στην απασχόληση. 

naftemporiki.gr 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα