Η αναβολή του Brexit τονώνει το ηθικό των Γερμανών επενδυτών

Τρίτη, 16 Απριλίου 2019 14:24
UPD:14:25
REUTERS/FABRIZIO BENSCH

Τι και εάν τα αλλεπάλληλα απογοητευτικά μακροοικονομικά δεδομένα οδηγούν σε συνεχείς υποβαθμίσεις των εκτιμήσεων για τη γερμανική οικονομία. Το επενδυτικό κλίμα στη Γερμανία βελτιώθηκε για έκτο διαδοχικό μήνα τον Απρίλιο, όπως προκύπτει από την καθιερωμένη έρευνα του ZEW. Η θετική εξέλιξη αποδίδεται από το ινστιτούτο στην «ανθεκτικότητα» που επιδεικνύουν άλλες μεγάλες οικονομίες του πλανήτη, αλλά και στην αναβολή του Brexit. 

Ο δείκτης οικονομικού κλίματος μεταξύ των επενδυτών επέστρεψε αυτό τον μήνα σε θετικό έδαφος και μάλιστα στο 3,1 από -3,6 τον Μάρτιο. Αναλυτές ανέμεναν πολύ μικρότερη ανάκαμψη στο 0,8. Ξεχωριστός δείκτης για τις τρέχουσες συνθήκες πάντως υποχώρησε στο 5,5 από 11 τον περασμένο μήνα, έναντι προβλέψεων για μικρότερη πτώση στο 8. Είναι η ραγδαία βελτίωση των προσδοκιών για το μέλλον εκείνη, που οδηγεί τον βασικό δείκτη. 

Η γερμανική κυβέρνηση αναμένεται να παρουσιάσει αύριο, Τετάρτη, τις νέες προβλέψεις της για την ανάπτυξη της γερμανικής οικονομίας φέτος και το 2020. Τα κορυφαία ινστιτούτα της χώρας πρόσφατα τις υποβάθμισαν στο 0,8% για το 2019. 

Σε σημερινό σημείωμά της η Citi σχολιάζει πως η ανάκαμψη του δείκτη του ΖΕW οφείλεται εν πολλοίς και στην άνοδο των μετοχών. Σημειώνει πως πρόκειται για έναν δείκτη, ο οποίος παρουσιάζει πολύ πιο έντονη μεταβλητότητα από άλλους δείκτες κλίματος και προειδοποιεί τους επενδυτές πως με το πρόβλημα του Brexit να έχει απλά αναβληθεί, αλλά να μην έχει επιλυθεί  και με τις ΗΠΑ να επιμένουν σε εμπορικούς πολέμους, οι κίνδυνοι παραμένουν αυξημένοι. 

naftemporiki.gr 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα