Rosneft: Εως τον Οκτώβριο η μεγαλύτερη δημόσια εγγραφή

Τρίτη, 14 Μαρτίου 2006 11:00

ΓΙΑ τη μεγαλύτερη δημόσια εγγραφή στον κόσμο, ετοιμάζεται η κρατική εταιρεία πετρελαιοειδών της Ρωσίας, OAO Rosneft, το νωρίτερο έως τον Οκτώβριο.

Η εταιρεία, που αντλεί περισσότερο πετρέλαιο από την Αλγερία, ενδέχεται να προσφέρει στην εσωτερική αγορά, αλλά και στις ξένες, μετοχές αξίας 20 δισ. δολ., καθώς ο πρόεδρος της χώρας, Vladimir Putin προσπαθεί να καταστήσει την εταιρεία, μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες παραγωγής πετρελαίου στον κόσμο.

Μια προσφορά, μεγαλύτερη από αυτήν που αρχικά σχεδιαζόταν, ύψους 15 δισ. δολ., ενδέχεται να λάβει χώρα το Φθινόπωρο, σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομίας της χώρας, German Gref, μιλώντας χθες στους δημοσιογράφους στη Γαλλία, κατά τη διάρκεια ταξιδιού στο Russian Investment Forum, στις Κάνες, συμπληρώνοντας: «Υπάρχουν μερικές τεχνικές δυσκολίες και τώρα προσπαθούμε να τις λύσουμε».

Ο Putin αναπτύσσει την Rosneft και την εταιρεία φυσικού αερίου OAO Gazprom σε παραγωγούς ενεργείας, αρκετά μεγάλες για να ανταγωνιστούν με εταιρείες, όπως η Exxon Mobil Corp. H Rosneft, τριπλασίασε την παραγωγή της στο 1,5 εκατ. βαρέλια ημερησίως το 2005, μετά την απόκτηση τμήματος, της μεγαλύτερης κάποτε ρωσικής εταιρείας πετρελαιοειδών, OAO Yukos Oil Co. Η κυβέρνηση, κατέσχεσε και πούλησε το τμήμα της εταιρείας, προκειμένου να εισπράξει τους φόρους ύψους 28 δισ. δολ., που δεν είχαν καταβληθεί.

Η Rosneft τον Νοέμβριο καθυστέρηση τα σχέδια εξαγοράς μεριδίου μειοψηφίας των μετόχων στα τμήματά της, αυξάνοντας τις ανησυχίες μεταξύ των επενδυτών και των αναλυτών, ότι η δημόσια εγγραφή της θα καθυστερήσει μέχρι το 2007. Αυτές οι ανησυχίες έγιναν εντονότερες στις 6 Φεβρουαρίου, με την παραίτηση του οικονομικού διευθυντή της Rosneft, Sergei Alexeyev.

Στις 14 Φεβρουαρίου, ο ανώτατος εκτελεστικός διευθυντής της Rosneft, Sergei Bogdanshikov, είπε στο Λονδίνο, ότι η δημόσια εγγραφή της εταιρείας ενδέχεται να αντλήσει 20 δισ. δολάρια.

Υπενθυμίζεται ότι η πώληση μετοχών της NTT DoCoMo Inc., ύψους 18,4 δισ. δολ. το 1998, παραμένει η μεγαλύτερη στον κόσμο, ενώ στη δεύτερη θέση είναι η αντίστοιχη της ιταλικής Enel SpA, ύψους 17 δισ. δολ., ένα χρόνο αργότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία του Bloomberg.

H Rosneft χρειάζεται κεφάλαια για να μειώσει το χρέος της ύψους 11 δισ. δολ., που είχε μέχρι τον Σεπτέμβριο, σε συνδυασμό με την ανάγκη να επενδύσει σε νέα έργα. Η εταιρεία, σχεδιάζει για την επόμενη δεκαετία να αυξήσει την παραγωγή της 67%, στα 2,5 εκατ. βαρέλια ημερησίως, ίση με τη σημερινή παραγωγή του Κουβέϊτ.

Η OAO Yugansknefegaz, το πρώην μεγαλύτερο σκέλος της Yukos, συγκαταλέγεται μεταξύ των δραστηριοτήτων της Rosneft, που θα ενοποιηθούν. Κάτι τέτοιο, ενδέχεται να δώσει στη Yukos, μερίδιο στη Rosneft.

Η Ρωσία, κατέχει το 100% της Rosneft και σχεδιάζει να διατηρήσει μερίδιο πλειοψηφίας στην εταιρείας.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα