Η Αθήνα θα ζητήσει αυτή την εβδομάδα τη συγκατάθεση του ESM για την αποπληρωμή των δανείων του ΔΝΤ

Δευτέρα, 15 Απριλίου 2019 17:55
UPD:18:21
SOOC/Alexandros Michailidis

Η Ελλάδα θα ζητήσει αυτή την εβδομάδα τη συγκατάθεση του Eυρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας(ESM) για την πρόωρη αποπληρωμή υψηλότοκων δανείων του ΔΝΤ, συνολικού ύψους 3,7 δισ. ευρώ, όπως ανέφερε στο Reuters ανώνυμη πηγή. Ο ίδιος ο γενικός διευθυντής του ESM, Κλάους Ρέγκλιγκ, βλέπει θετικά τη συγκεκριμένη προοπτική.

Η επιθυμία της Αθήνας για την αποπληρωμή των δανείων του ΔΝΤ,  όπως και η θετική έκθεση του ΔΝΤ για τα πρωτογενή πλεονάσματα και τη μείωση του ελληνικού χρέους ως ποσοστού του ΑΕΠ έχουν συμβάλει στην αποκλιμάκωση των αποδόσεων στα χαμηλότερα επίπεδα από το 2005, με την απόδοση του 10ετούς να υποχωρεί σήμερα στο 3,28%.

H προοπτική της πρόωρης αποπληρωμής των δανείων βρίσκει θετικό και το ίδιο το ΔΝΤ, όπως και τους Ευρωπαίους αξιωματούχους. Ο Πολ Τόμσεν, διευθυντής του ευρωπαϊκού τομέα του ΔΝΤ, είχε ταχθεί υπέρ. «Θα καλωσόριζα την πρόωρη αποπληρωμή των δανείων του ΔΝΤ προς την Ελλάδα», είχε τονίσει σε πρόσφατη συνέντευξη Τύπου,  από την Ουάσιγκτον, στο πλαίσιο της συνόδου του Ταμείου με την Παγκόσμια Τράπεζα, προσθέτοντας πως η βοήθεια του Ταμείου πρέπει να είναι προσωρινή, όταν την χρειάζονται οι χώρες. 

Θετική και η στάση των Ευρωπαίων, με τον επικεφαλής του Eurogroup, Μάριο Σεντένο, να χαρακτηρίζει «σοφή» την απόφαση της Αθήνας για πρόωρη αποπληρωμή των υψηλότοκων δανείων, μια θέση που συμμερίζεται και ο γενικός διευθυντής του ESM, Κλάους Ρέγκλιγκ.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα