Στόχος η μείωση του ελλείμματος αποκλειστικά με μόνιμου χαρακτήρα μέτρα

Εγκρίθηκε από το Ecofin το πρόγραμμα σταθερότητας 2005 - 2008
Τρίτη, 14 Μαρτίου 2006 16:52

«Η αξιολόγηση και η γνωμοδότηση του Συμβουλίου των υπουργών Οικονομίας της Ευρωπαϊκής Ενωσης για το επικαιροποιημένο πρόγραμμα σταθερότητας και ανάπτυξης της Ελλάδας της περιόδου 2005-2008 είναι θετικές και δικαιώνουν πλήρως τις επιλογές της κυβέρνησης στην οικονομική πολιτική», δήλωσε από τις Βρυξέλλες ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Αλογοσκούφης, λίγο μετά το τέλος των εργασιών της υπουργικής συνόδου, η οποία μεταξύ άλλων επικύρωσε και το πρόγραμμα σταθερότητας της ελληνικής οικονομίας.

Ο Γιώργος Αλογοσκούφης δήλωσε ότι το Ecofin είναι αξιόπιστο και ότι η κυβέρνηση εφάρμοσε πιστά τον προϋπολογισμό του 2005, ανταποκρινόμενη στις αποφάσεις του Συμβουλίου που υιοθετήθηκαν το Φεβρουάριο του 2005 και οι οποίες περιέγραφαν το τι πρέπει να πράξει η Ελλάδα για να μειώσει το έλλειμμά της κάτω από το 3% του ΑΕΠ στο τέλος του 2006.

Ο υπουργός Οικονομίας υπογράμμισε ότι η συνολική προσαρμογή την περίοδο 2005-2006, σε σύγκριση με το 2004, ανέρχεται σε 4 ποσοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ. Πρόκειται για μία πολύ σημαντική προσαρμογή, υπογράμμισε ο κ. Αλογοσκούφης, επισημαίνοντας παράλληλα ότι από τη μείωση κατά 4 ποσοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ, οι 3,5 ποσοστιαίες μονάδες οφείλονται στην υιοθέτηση μέτρων διαρθρωτικού χαρακτήρα από την κυβέρνηση.

O κ. Αλογοσκούφης τόνισε ότι η κυβέρνηση σκοπεύει να συνεχίσει την προσπάθεια της οικονομικής εξυγίανσης τόσο το 2007, όσο και το 2008 και ότι στόχος είναι να πέσει το 2008 το έλλειμμα στο 1,7% του ΑΕΠ, αποκλειστικά με μόνιμου χαρακτήρα μέτρα.

Ο υπουργός ανέφερε ακόμη ότι η Ε.Ε. αναγνωρίζει πως η προσαρμογή διαρθρωτικού χαρακτήρα που προβλέπεται στον ελληνικό προϋπολογισμό, υπερβαίνει το 0,6% του ΑΕΠ που απαιτούσε το Συμβούλιο και ότι το δημόσιο χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ, μειώνεται επαρκώς. Συνεχίζοντας, ο k. Αλογοσκούφης ανέφερε ότι, με τη σημερινή γνωμοδότηση του Συμβουλίου, προτρέπεται η Ελλάδα να υλοποιήσει όλες τις διαρθρωτικές πρωτοβουλίες που έχει εξαγγείλει και οι οποίες θα οδηγήσουν στη διόρθωση του δημοσιονομικού ελλείμματος στο τέλος του 2006, χωρίς να υιοθετηθούν πρόσθετα μέτρα.

Σε ό,τι αφορά το ζήτημα της συμφωνίας των ελληνικών υπηρεσιών με τις κοινοτικές για τον τρόπο υπολογισμού ελλειμμάτων που αφορούν ασφαλιστικά ταμεία και οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης, ο υπουργός διευκρίνισε ότι οι σχετικές συζητήσεις σε τεχνικό επίπεδο θα συνεχισθούν για τουλάχιστον δύο μήνες, υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι η σημασία των όποιων αποφάσεων θα είναι οριακού χαρακτήρα και ότι αυτό που έχει σημασία είναι να εφαρμοσθεί πλήρως ο κρατικός προϋπολογισμός του 2006.

AΠΕ-ΜΠΕ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα