Νέο υψηλό ρεκόρ 4,5 χρόνων

Ο χορός εξαγορών και συγχωνεύσεων εκτινάσσει το δείκτη
Τετάρτη, 15 Μαρτίου 2006 00:01

ΑΝΟΔΟ για τέταρτη συνεχή ημέρα σημείωσαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, αγγίζοντας νέο υψηλό ρεκόρ τεσσεράμισι ετών, καθώς συνεχίζεται ο χορός εξαγορών και συγχωνεύσεων, αντισταθμίζοντας απογοητευτικές προοπτικές εταιρικών κερδών. Στα κέρδη στη Wall Street ηγήθηκαν μετοχές του χρηματοοικονομικού τομέα.

Στη Φραγκφούρτη ο DAX έκλεισε στις 5.870,88 μονάδες, με άνοδο 0,27%, στο Παρίσι ο CAC στις 5.117,16 μονάδες, με κέρδη 0,19%, ενώ οριακές απώλειες της τάξης του 0,04% σημειώθηκαν στο Λονδίνο με τον FTSE 100 να κλείνει στις 5.950,60 μονάδες.

«Οι εξαγορές και οι συγχωνεύσεις κινούν την αγορά», τόνισε ο Κόλιν Μόρτον Morton, διαχειριστής της Rensburg Sheppards στην Αγγλία, προσθέτοντας ότι «στο επίκεντρο του αγοραστικού ενδιαφέροντος βρίσκονται οι μετοχές λιανικών εταιρειών». Πολλοί αναλυτές ανησυχούν για μια ραγδαία διόρθωση λόγω της προοπτικής υψηλότερων επιτοκίων διεθνώς.

Σημαντική άνοδο σημείωσαν ορισμένες τραπεζικές μετοχές μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της Goldman Sachs, η οποία ανακοίνωσε κέρδη-ρεκόρ.

Στο μέτωπο της οικονομίας, η καταναλωτική εμπιστοσύνη υποχώρησε για δεύτερο συνεχή μήνα στη Γερμανία το Μάρτιο λόγω εκτιμήσεων ότι τα υψηλότερα επιτόκια και οι φόροι θα μειώσουν τους ρυθμούς ανάπτυξης της οικονομίας.

Σημαντική άνοδο σημείωσε ο κλάδος των λιανικών εταιρειών. Η μετοχή της Kesa έκλεισε με άνοδο 11,1%, μετά την απόρριψη πρόταση εξαγοράς από μια κοινοπραξία εταιρειών.

Ανοδο 2,4% σημείωσε και ο τίτλος της Marks & Spencer, καθώς κυκλοφορούν φήμες ότι θα δεχθεί πρόταση εξαγοράς. Απόδοση 5,1% σημείωσε η μετοχή της επίσης λιανικής εταιρείας Kingfisher, ενώ κέρδη 5,2% κατέγραψε ο τίτλος της DSG International, μητρικής εταιρείας της Dixons.

Από τον τραπεζικό κλάδο, η UBS ενισχύθηκε κατά 0,6% και η Credit Suisse κατά 1,2%, μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του δ' τριμήνου του 2005 από την Goldman Sachs.

Οι αμερικανικές μετοχές ευνοήθηκαν επίσης από την ανακοίνωση στοιχείων που έδειξαν μεγαλύτερη του αναμενόμενου πτώση των λιανικών πωλήσεων στις ΗΠΑ, γεγονός το οποίο περιόρισε τις προσδοκίες ότι ο πληθωρισμός θα οδηγήσει σε άλλες τρεις αυξήσεις επιτοκίων από τη Φέντεραλ Ριζέρβ το τρέχον έτος. Ο δείκτης Nikkei υποχώρησε κατά 0,75%, στις 16.238,36 μονάδες.

ΝΑΝΣΥ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα